Flere kommuner afpresses lige nu med cyberangreb

Velfærd

22/1/15 8:47

Suleman Haider

Flere danske kommuner er lige nu udsat for et større cyberangreb, hvor de afpresses penge mod igen at få adgang til værdifulde oplysninger, som det er lykkedes hackerne at kryptere mod kommunernes vilje. Det betyder, at kommunerne ikke kan få adgang til filerne.

Blandt de ramte kommuner er Nordfyns Kommune og Gribskov kommune i Nordsjælland, oplyser DR Nyheder.

- Vi har kendskab til en lille håndfuld kommuner, der er ramt af den her ransomware, siger Mads Nørgaard Madsen, sikkerhedsekspert og partner i revisionsfirmaet PWC, til DR Nyheder.

Angrebet har nu været i gang i flere dage. Men selvom kommunerne har haft nogle af landets største og dygtigste sikkerhedsfirmaer sat på sagen, er det endnu ikke lykkedes at bryde hackernes kryptering og igen få adgang til oplysningerne.

I Nordfyns Kommune er 34.000 filer - excel-ark, worddokumenter og lignende - ramt af angrebet.

- Jeg har været it-chef i 15 år og har aldrig prøvet noget lignende. Aldrig før er vi blevet inficeret. Det her er et wake up call, siger Per Stenaa, it-chef i Nordfyns Kommune.

Det igangværende angreb er et såkaldt afpresningsangreb, hvor hackerne skaffer sig adgang til kommunernes it-systemer ved hjælp af en særlig ondsindet kode.

Når hackerne først har adgang, sættes der gang i en proces, hvor flere af kommunens værdifulde oplysninger krypteres mod kommunens vilje.

For igen at få adgang til de krypterede filer, skal kommunen betale et beløb til bagmændene, lyder afpressernes krav.

Takket være backup af kommunens it-systemer er det lykkedes både Gribskov og Nordfyns kommuner at genskabe de fleste af de krypterede filer. Ingen af kommunerne har betalt løsesum til hackerne, oplyser de.

Det vides endnu ikke, hvem der står bag angrebet, der er anmeldt til både politi og Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste.

 

 

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.