Velkommen til, her kan du få at vide, hvordan du kommer tilbage til dit opholds- eller oprindelsesland igen.
Når en flygtning fremover ankommer til Aalborg Kommune, bliver vedkommende budt velkommen med information om samfundet, bolig, arbejdsmarked - og om hvordan han eller hun kan rejse tilbage til sit opholds- eller oprindelsesland igen. Og det indenfor en måned. Flygtningen bliver også oplyst om, hvor mange penge kommunen udbetaler i støtte til tilbagerejsen.
Flygtninge overblik
Den nye praksis er besluttet af rådmand for Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen Mai-Britt Iversen (S) på initiativ af Dansk Folkeparti.
- Vi ser flygtninge, der kommer her som revisorer eller jurister og ikke kan bruge uddannelserne til noget. De får måske knust deres drømme. Derfor kan det være vigtigt at informere om rettighederne til at rejse tilbage til opholds- eller oprindelsesland, siger Mai-Britt Iversen til DR Nordjylland.
Flygtninge har mulighed for at få økonomisk støtte af kommunen til at tage tilbage til deres oprindelses- eller tidligere opholdsland i henhold til den såkaldte repatrieringslov.
Der er krav om, at kommunerne skal oplyse om repatrieringsloven, men der er ikke krav om hvornår, kommunen skal gøre det. Aalborg Kommune mener altså, at flygtningene skal have informationerne umiddelbart efter, de er ankommet.
- Det er enormt væsentligt, at vi gør det på en ordentlig og anstændig måde, siger Mai-Britt Iversen.
Den nye praksis møder kritik fra Enhedslistens byrådsmedlem i Aalborg Kommune, Per Clausen.
- Det handler om mennesker, som netop har fået flygtningestatus, fordi de ikke kan vende hjem og fordi, de bliver forfulgt, der hvor de kommer fra. Jeg synes ikke, det er rimeligt eller fornuftigt, at det første man siger til dem, er: Hvis I alligevel vil vende hjem, har vi nogle gode tilskudsordninger til jer, siger han til DR Nordjylland.
For en flygtningefamilie med to voksne og to børn, er det i dag muligt at få omkring 350.000 kroner for at rejse tilbage til enten oprindelseslandet eller et tidligere opholdsland.
Fra 1. juli kommer kommunerne til at kunne få 25.000 kroner i bonus for at sende flygtninge hjem til deres oprindelses- eller tidligere opholdslande.