Højt- og lavtlønnede lever ikke lige længe, og derfor skal de heller ikke på pension på samme tid. Det mener fagforbundet FOA, der lancerer et nyt omfattende udspil, der skal mindske ulighed.
Blandt 50 forskellige forslag opfordres politikerne til at differentiere pensionsalderen, så de dårligst stillede ikke får markant færre år på pension end velstillede, der lever længere.
- Vi har en fundamental og bekymrende ulighed på levealder og antal gode leveår efter pensionsalderen, og hvis der skal være en smule retfærdighed til, bliver vi nødt til at sikre, at også dem med den korteste uddannelse og laveste løn bliver belønnet med folkepension efter et langt arbejdsliv, siger forbundsformand i FOA Dennis Kristensen til Jyllands-Posten
Den rigeste fjerdedel af danske mænd lever i snit 82 år, mens den fattigste fjerdedel kun lever 72 år.
Samtidig rammes lavtlønnede og ufaglærte langt tidligere af sygdomme end de højtuddannede. Det betyder færre raske leveår som folkepensionister uden sygdom.
I FOA's udspil lægges der op til, at for eksempel sosu-assistenter, portører, rengøringsassistenter og chauffører får mulighed for tidligere pension end for eksempel jurister, økonomer og læger.
Dennis Kristensen henviser til tal fra Institut for Folkesundhedsvidenskab, der viser, at der er stor forskel på, hvor mange gode leveår danskerne har tilbage af livet, når vi runder de 60 år.
Ufaglærte har i gennemsnit cirka ti år uden helbredsproblemer og behov for ældre- og sygepleje. Folk med en videregående uddannelse kan i snit klare sig 15 år.
Med en pensionsalder på 67 år er der for de lavestlønnede dermed ikke udsigt til mange gode år på folkepension, påpeger FOA-formanden.
Folketinget skal i år se på behovet for at justere pensionsalderen. Her er det ifølge Dennis Kristensen oplagt, at der tages højde for skævheden i sundheds- og leveår.
Finansministeren siger nej til variabel pensionsalder Forbundet FOA får ikke sænket pensionsalderen for ufaglærte sosu'er, portører, chauffører og hjemmehjælpere. Det fastslår finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), efter at FOA's formand, Dennis Kristensen, har foreslået lavere pensionsalder for ufaglærte, som er mere nedslidte, end for de højtuddannede, som lever længere og mere sundt. - Der er en bred aftale i Folketinget om vilkårene for pensionsalder. Den aftale har regeringen naturligvis tænkt sig at respektere, siger Claus Hjort Frederiksen i en skriftlig kommentar. Regeringen har i regeringsgrundlaget lovet at fremsætte et lovforslag i år, som hæver folkepensionsalderen fra 2030. Fremover reguleres folkepensionsalderen hvert femte år. Det følger af velfærdsforliget fra 2006, da partierne aftalte, at danskerne skal gå senere på efterløn og folkepension i takt med deres højere levealder. Pensionsalderen blev her hævet fra 65 til 67 år. Det var det første store forlig mellem statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og Helle Thorning-Schmidt (S). FOA's formand, Dennis Kristensen, påpeger i Jyllands-Posten, at den rigeste fjerdedel af danske mænd i gennemsnit lever 82 år, mens den fattigste fjerdedel kun bliver 72 år. Lavtlønnede og ufaglærte får langt før sygdomme end de højtuddannede. Derfor lever de langt færre sunde år uden sygdomme som folkepensionister. Dennis Kristensen henviser til tal fra Institut for Folkesundhedsvidenskab, der viser, at der er stor forskel på, hvor mange gode leveår danskerne har tilbage, når vi runder de 60 år. I valgkampen foreslog De Radikales leder, Morten Østergaard, som økonomiminister at hæve folkepensionsalderen til 68 år allerede i 2025 og ikke fra 2030, som det er planlagt, men forslaget blev afvist af Socialdemokraterne og Venstre.
/ritzau/