Folkemødet giver grønt lys til højrefløjspolitikere

Politik

19/05/2015 10:10

Mikkel Sarka

Geert Wilders og Gyldent Daggry er godkendt til arrangementer på Folkemødet på Bornholm i juni.

Folkemødets Sekretariat har godkendt Danskernes Partis omstridte paneldiskussion på dette års Folkemøde, oplyser sekretariatet i en pressemeddelelse.

Danskernes Parti har inviteret den græske ultranationalist Georgios Epitideios fra det kontroversielle græske parti Gyldent Daggry samt de to nationalister Roberto Fiore fra Forza Nuova i Italien og Yvan Benedetti fra det franske parti L’uvre française.

Læs også: Danskernes Parti: Flere nationalister skal til Folkemøde

Afgørelsen betyder, at paneldiskussion nu kan gennemføres. Folkemødets Sekretariat understreger dog, at debatten skal foregå inden for Folkemødets rammer.

- Godkendelsen er dog givet med visse forbehold. Vi indskærper således over for Danskernes Parti, at de som arrangører er ansvarlige for, at indholdet i den enkelte event lever op til Folkemødets retningslinjer. 

- Det betyder blandt andet, at man skal overholde de demokratiske principper, som de er beskrevet i Grundloven og anden dansk lovgivning, siger festivalleder Jette Lykke i en skriftlig kommentar.

Hun har ifølge pressemeddelelsen ikke yderligere kommentarer til beslutningen.

Alle tilmeldte knap 2600 events er godkendt, lyder det efter et flere timer langt møde i Folkemødets Sekretariat mandag. 

Det betyder samtidig, at Trykkefrihedsselskabets arrangement med den omstridte hollandske politiker Geert Wilders også kan finde sted.

Danskernes Parti og Trykkefrihedsselskabets arrangementer har vakt kritik hos såvel landspolitikere som lokalpolitikere. Også hos organisationer på venstrefløjen er der protester.

Socialistisk Ungdomsfront, som samarbejder med Enhedslisten, har bebudet, at man er i gang med at arrangere en fredelig protest i form af en såkaldt "walkout". 

Antifascistisk Aktion (AFA) opfordrede i fredags lokale bornholmere til at demonstrere mod "Danskernes Parti og deres fascistiske venner fra Europa" på Folkemødet.

Folkemødet på Bornholm bliver afviklet fra 11. til 14. juni.

FAKTA: Se de kontroversielle navne på Folkemødet

En bølge af højrefløjsnavne har de seneste dage meldt deres ankomst til det kommende Folkemøde på Bornholm.

Årets Folkemøde i Allinge på Bornholm ser ud til at blive en kontroversiel affære.

Op mod 20.000 politikere, lobbyister, organisationer, journalister og andet godtfolk ventes at deltage. Men indtil videre er det lidt over en håndfuld navne, der løber med al opmærksomheden.

I løbet af de seneste døgn har en række højrenationalistiske personligheder nemlig meldt deres ankomst på dette års folkemøde.

Se listen over de kontroversielle karakterer, der kommer til mødet:

* Geert Wilders, hollandsk islamkritiker og politiker. Har bekræftet sin deltagelse, og er inviteret af det danske Trykkefrihedsselskab, der også deltager.

* Georgios Epitideios, medlem af EU-Parlamentet for det græske nationalistiske parti Gyldent Daggry, inviteret af Danskernes Parti, der også vil deltage.

* Roberto Fiore, tidligere europaparlamentariker og leder af det nationalistiske italienske parti Forza Nuova og selverklæret neo-fascist. Inviteret af Danskernes Parti.

* Yvan Benedetti, leder af det franske nationalistiske parti l'oeuvre française, inviteret af Danskernes Parti.

* For Frihed, den tidligere danske Pegida-bevægelse, der er imod islamisering af Danmark og Vesten. En af initiativtagerne til For Frihed, Nicolai Sennels, har bekræftet bevægelsens deltagelse.

* Folkemødet på Bornholm bliver afviklet fra 11. til 14. juni.

 

Mest Læste

Annonce