- Målet er, at undersøgelserne skal afsluttes meget, meget hurtigere, siger Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S) til Berlingske. Foto: Steen Brogaard
- Målet er, at undersøgelserne skal afsluttes meget, meget hurtigere, siger Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S) til Berlingske. Foto: Steen Brogaard

Folketingets ledelse: Slut med lange kommissioner

Politik

29/11/13 11:37

Freja Eriksen

Folketingets Præsidium vil erstatte de lange kommissioner, der har kostet millioner af kroner, med høringer.

Parlamentshøringer vil komme til at erstatte kommissioner, der kan tage årevis og koste mange millioner, skriver Berlingske. 

Det er en beslutning som Folketingets ledelse, Folketingets Præsidium, har truffet. 

Beslutningen betyder, at politikere og embedsmænd i stedet kan blive hentet ind til en høring, og det er en metode, som er kendt i andre lande. 

- I lande som Norge, Sverige, USA og Storbritannien kan man føre undersøgelserne ind i parlamentet eller kongressen og klare dem direkte i en høring. 

- Det vil vi gerne låne af. Målet er, at undersøgelserne skal afsluttes meget, meget hurtigere, siger Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S) til Berlingske.

Ifølge Berlingske har den længste undersøgelseskommission, PET-kommissionen, varet i ti år og kostet 77,5 millioner kroner. Farum-kommissionen tog ni år og kostede 61 millioner skattekroner. 

Læs også: Ekspert: Fremragende med alternativ til kommissioner

Muligheden for undersøgelseskommissioner vil dog ikke blive fuldstændig afskaffet, siger Lykketoft til avisen. I stedet skal det oftere være muligt at erstatte dem med parlamentshøringer eller også vedtage en klar tidsfrist for kommissionen.

Folketingets Præsidium, der består af et folketingsmedlem fra de fem største partier, har fundet inspiration fra den norske metode, hvor det er udvalgte politikere, der står for høringerne, men som også får juridisk bistand fra et sekretariat.

Bertel Haarder (V) er interesseret i den norske model, men han foretrækker, at der bliver afholdt lukkede høringer frem for offentlige. Han mener, at åbne høringer vil kunne bruges som "led i det politiske spil".

- Men der er fuldstændig enighed i præsidiet om, at vi har brug for et mindre drastisk redskab. Lige nu går vi på andejagt, men har kun kanoner at skyde med, siger han til Berlingske.

Der er planlagt en forberedende høring i Folketinget 15. januar 2014 omkring mulighederne for parlamentshøringer, oplyser Mogens Lykketoft til avisen. 

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.