Ring, surf og sms bare løs uden at mobilregningen løber løbsk.
Det ser ud til at blive virkelighed i det meste af Europa, efter at man i EU natten til tirsdag nåede frem til en foreløbig aftale om et forbud mod såkaldt roaming i unionen.
Forbuddet skal gælde senest i juni 2017, skriver det lettiske EU-formandskab i en pressemeddelelse ifølge Reuters.
- I aftalen vil roaming-afgifter i EU blive afskaffet fra 15. juni 2017, skriver letterne.
Den foreløbige aftale er et vigtigt skridt i EU's plan om at nytænke kontinentets telesektor.
Afskaffelsen af roaming vil uden tvivl glæde mange danskere, der hidtil har skullet være påpasselige med at bruge telefonen i udlandet.
Og hos Jens Rohde, EU-parlamentariker for Venstre, er der glæde at spore. Han har været med til at forhandle aftalen på plads.
- Trods stor skepsis og modstand blandt medlemslandenes regeringer er det endelig lykkedes at presse et forbud igennem. Vi har truffet en historisk beslutning, som bliver god for både borgere og virksomheder i Europa, for hvem udgifterne for mobilitet og kommunikation i EU vil falde drastisk, siger Jens Rohde i en pressemeddelelse.
Ifølge den danske parlamentariker vil man allerede inden juni 2017 kunne opleve markant lavere telefonregninger efter en tur til udlandet med mobilen som følgesvend.
Rohde oplyser, at roaming-afgifterne sænkes med op til en fjerdedel, så et opkald ikke må koste mere end fem eurocent per minut, en sms to cent og et megabyte data fem cent.
Aftalen skal godkendes af EU's medlemsstater inden for det næste halve år, hvor Luxembourg har det roterende EU-formandskab.
Ikke nødvendigt mener Brancheformand
Brancheforening mener ikke, at det var nødvendigt for Europaparlamentet at tvinge fri roaming igennem i EU.
Jakob Willer, der er direktør for Teleindustriens brancheforening påpeger, at de såkaldte roamingpriser igennem længere tid har været nedadgående i EU og havde udsigt til at fortsætte den kurs.
Derfor mener han, at det aktuelle indgreb ligner en overreaktion, som blandt andet kan gå ud over investeringerne i mobilnettet, fordi selskabernes indtjening på udlandstelefoni vil gå ned.
- Man skal ikke regulere så hårdt, at man fratager teleselskaberne incitamentet til at investere. Vi har brug for investeringer i bredbånd og mobildækning i hele Europa, siger han.
Direktøren peger også på et praktisk problem i, at prisniveauet i de forskellige EU-lande er meget forskelligt.
- Det betyder, at når en dansker skal bruge sin telefon i Tyskland, så skal det være til danske priser. Det betyder, danskeren får lov at bruge det tyske net billigere end tyskerne gør, siger han.
Hos TDC undrer man sig også over, at det skulle være nødvendigt at lovgive så stramt på et marked, man selv opfatter som enormt konkurrencepræget.
- Hvis man kigger på det danske mobilmarked, indgår udlandstelefoni jo allerede som konkurrenceparameter.
- Alle selskaber tilbyder billig udlandstelefoni i en eller anden form, og derfor kan det også virke voldsomt at lovgive om noget, som markedet måske kunne have klaret selv, siger presserådgiver Rasmus Avnskjold.
EU fra sin bedste side
Den nye EU-aftale om et forbud mod afgifter på roaming er en stor sejr for forbrugerne, mener Forbrugerrådet Tænks cheføkonom Martin Salamon.
- Det har været en kunstig grænse, der har gavnet en del teleselskaber, siger han.
- Hvis det virkelig bliver, som vi som forbrugere har ønsket og krævet, og som parlamentet har foreslået, så bliver det ikke anderledes at bruge sin telefon hjemme som ude. Det gør, at man får en helt anden oplevelse af sin udlandsrejse.
Sammen med forbrugerorganisationer i fem andre lande har Forbrugerrådet Tænk ført kampagne mod netop afgifterne på roaming.
Derfor tolker Martin Salamon aftalen fra Bruxelles som et tegn på, at politikerne har hørt forbrugernes stemme.
Fra teleindustrien har der lydt protester over, at det betyder, at danskere kan komme til at bruge det tyske netværk til billigere priser end tyskerne, hvilket kan give teleselskaberne rundt om i Europa ondt i økonomien.
- Det er det, EU går ud på, siger Martin Salamon.
Han mener, at de fjernede afgiftsgrænser kan være til glæde for forbrugere over hele Europa.
- Vi kan håbe, at aftalen lægger et pres fra europæisk forbrugerside, så vi får priserne ned på et realistisk niveau i hele Europa.