Form styrer igen indhold: Uffe Elbæk, Clement Kjersgaard og Søren Pind leger politi og røvere

Politik

30/05/2016 18:25

Nick Allentoft

Justitsminister Søren Pind har boykottet DR-journalisten Clement Kjersgaard efter citat om politi og røvere.

Journalisten Clement Kjersgaard, vært på DR-programmet "Debatten", skal ikke regne med at få flere besøg af justitsminister Søren Pind lige foreløbig.

- Jeg har truffet den beslutning ikke at deltage i interview eller programmer med Clement. Det er jeg ked af. For han er en dygtig og begavet mand. Men han ser og behandler mig som en kriminel. Det er komplet uacceptabelt, skriver Søren Pind på Facebook.

Velfærdsstat eller velfærdssamfund

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

Grunden er, at Clement Kjersgaard har udtalt: At journalister og politikere ikke er mere i samme branche, end politi og røvere er i samme branche.

- Clement opfatter med andre ord sig selv som lovens håndhæver og politikere som kriminelle, skriver Søren Pind videre på Facebook.

Men Clement Kjersgaard understreger, at han ikke med sin kommentar kalder alle folkevalgte for kriminelle.

- Jeg kunne også have sagt cowboys og indianere.

- Jeg siger ikke med den kommentar, at politikerne er kriminelle, og at jeg er politiet. Landets justitsminister må meget gerne være sheriffen. Den titel har han taget først. Så er jeg landevejsrøveren, siger han.

Ved flere lejligheder har Clement Kjersgaard fremført, at journalister og politikere er lige så lidt på samme hold som politi og røvere. Det har mandag eftermiddag fået justitsministeren til tasterne på Facebook:

- Clement opfatter med andre ord sig selv som lovens håndhæver og politikere som kriminelle. Det forklarer en del - men den tilgang er farlig for folkestyret.

Men justitsministeren har misforstået pointen, mener Clement Kjersgaard.

- Pointen er, at vi ikke er i samme branche. Han må gerne være røver, så er jeg politi. Vi kan også sige, at det er omvendt. Der ligger ikke i det udtryk nogen som helst form for moralsk bedømmelse eller en anklage af politikerne om at være kriminelle.

Spørgsmål: Hvorfor er det vigtigt at understrege forskellen på journalister og politikere på den måde?

- På grund af den situation, vi står i. Det er ikke politikerne, der skal bestemme, hvilke spørgsmål pressen stiller. Det er ikke pressens opgave at videregive de konklusioner, historier og betragtninger, landets magtgivere ønsker at give.

Spørgsmål: Hvor længe har du været bekendt med boykotten?

- Jeg har ikke kommunikation med justitsministeren. Det kan godt være, at det her kommer som et chok for offentligheden. Men generelt er det sådan, at politikerne ikke stiller ret meget op til sammenhænge, hvor de ved, at de bliver underkastet kritiske spørgsmål på et tidspunkt, hvor de ikke ønsker at besvare dem.

- De seneste 15 år har vi set, at politikere og partier bruger stadig større ressourcer på at kontrollere, hvordan de bliver interviewet, og hvordan det bliver viderebragt.

Spørgsmål: Hvad tænker du om, at justitsministeren boykotter dig?

- Det har jeg overhovedet ingen holdning til. Alle træffer egne beslutninger. Det gør jeg, og det gør landets ministre også. Det er bare meget, meget vigtigt for mig at sige, at når jeg bruger det som et udtryk, at presse og politikere er politi og røvere, så ligger der ikke i det, at nogle er det ene, og nogle er det andet.

Justitsministeren ønsker ikke at uddybe sine argumenter over for Ritzau.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce