Forsker om OK-aftaler: Stram lønkurs ville være selvmord

Velfærd

20/2/15 6:58

Suleman Haider

Da staten først lagde linjen med lønstigning, var det nærmest banket på plads hele vejen rundt, siger forsker.

Højere lønninger har været et helt gennemgående tema i de seneste ugers overenskomstforhandlinger for de offentligt ansatte, og hele vejen rundt kan medarbejderne nu se frem til at få flere penge i lommerne.

Det står klart, efter at den sidste større overenskomstaftale for offentligt ansatte - de 136.000 ansatte i regionerne - fredag aften faldt på plads.

- Da staten først lagde linjen med en stigning, var det nærmest banket på plads hele vejen rundt, siger arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Jørgen Stamhus til Ritzau.

- De lønstigninger, der er kommet i hus, kom ret udramatisk på plads. Dels var der en forventning om, at der skulle være en reallønsstigning, og så var der en forventning om, at rammen var ret lille, siger forskeren.

Det havde da også været ganske opsigtvækkende, hvis arbejdsgiverne ikke havde været villige til at punge ud, påpeger Jørgen Stamhus.

- At begynde at stramme lønpolitikken i et valgår havde været selvmord for en socialdemokratisk ledet regering. 

- Alle er gået efter at få lønnen i hus, for de seneste år har man været tilbageholdende. Det var et helt afgørende krav denne gang, siger forskeren med henvisning til de senere års økonomiske krise.

I det hele taget betegner han forhandlingerne som ganske udramatiske. Dog med en enkelt undtagelse, nemlig folkeskolelærernes.

Den helt store knast i forhandlingerne mellem Kommunernes Landsforening (KL) og Lærernes Centralorganisation (LC) var arbejdstidsreglerne. Reglerne blev indført af et flertal i Folketinget ved lov som afslutning på lærerkonflikten i 2013.

Siden har det været lærernes håb, at overenskomstforhandlingerne med kommunerne kunne ende med en ny aftale. Det lykkes dog ikke at få overtalt KL til at gå med på den idé.

- Det eneste drama, der har udspillet sig, var, om der skulle komme noget mere for folkeskolelærerne om arbejdstid. Det blev til nogle tillidserklæringer - et vist tøbrud - men uden at lærerne kom i mål med deres ønsker, siger Jørgen Stamhus.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.