Mindehøjtidelighed efter terroangrebet i Danmark i februar 2015. Foto: Thoma Sjørup

Gerningsmænd bag terror har ofte kriminel baggrund

Politik

11/01/2016 07:09

Nick Allentoft

Tre ud af fire, som har begået terror i Vesten de seneste fire år, har en kriminel fortid, viser undersøgelse.

Af de 25 personer, der har gennemført såkaldte terroraktioner i Vesten de seneste fire år, har 18 begået anden - ofte alvorlig - kriminalitet forinden.

Det viser en undersøgelse fra Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS, skriver Jyllands-Posten søndag.

Undersøgelsen omfatter de i alt 21 angreb, der er blevet begået i Europa, Nordamerika og Australien fra januar 2012 til august 2015.

Med i opgørelsen er derfor også skudangrebene i København i februar sidste år, hvor gerningsmanden, Omar el-Hussein, nåede at skyde og dræbe to civile, før han selv blev skudt og dræbt af politiet.

Omar el-Hussein havde flere domme bag sig, blandt andet en dom på to års fængsel for et knivoverfald. Samtidig havde han ifølge Københavns Politi tidligere været en del af bandemiljøet i hovedstaden.

De vestlige lande står over for et voksende problem med de såkaldte crossovers, som bevæger sig fra almindelige kriminelle miljøer til militante radikaliserede grupperinger. Det vurderer den svenske terrorforsker, Magnus Ranstorp.

- Man skal tage udviklingen med disse crossovers med største alvor. Når de krydser over i det radikaliserede miljø med erfaringer fra den kriminelle verden, er de vant til at håndtere våben og bruge vold, siger han til Jyllands-Posten.

- De vil derfor have lettere ved at slå ihjel, fortsætter han.

Politiets Efterretningstjeneste, PET, oplyser i en skriftlig kommentar til avisen, at tjenesten i samarbejde med dansk politi har "fokus på at styrke indsatsen mod de såkaldte crossovers".

/ritzau/

Mest Læste

Annonce