Gigtforeningen: Syge risikerer at miste jobbet

Politik

15/9/14 8:57

Suleman Haider

Uden udredning må syge både leve med smerter og risikoen for at miste jobbet, kritiserer Gigtforeningen.

Hvad fejler jeg, hvordan vil lægerne behandle mig, og kan jeg forvente at blive rask igen.

Siden september 2013 har danske patienter haft krav på at få stillet en diagnose inden for en måned. Men kun 65 procent får glæde af den nye lovgivning, viser en status, som Danske Regioner offentliggør mandag.

Og dermed risikerer patienterne ikke alene at leve med smerter.

 De risikerer også at ryge ud af arbejdsmarkedet, siger Gigtforeningens direktør, Lene Witte, som repræsenterer en af de patientgrupper, som er ramt af de forsinkede udredninger.

- Gigtsygdomme er blandt de sygdomme, der er skyld i flest langtidssygemeldinger. Nogle mister deres arbejde og må på sygedagpenge, siger hun.

Med de nye forkortede frister for sygedagpenge, som trådte i kraft i sommer, er det blevet endnu vigtigere for patienterne at blive udredt hurtigt.

- Sygedagpengeuret tikker, og derfor er det selvfølgelig meget utilfredsstillende, at langt fra alle patienter udredes til tiden, siger Lene Witte.

- Hvis man ikke er afklaret inden for fem måneder, kan man miste sine sygedagpenge. Set i det lys er det nødvendigt, at sundhedsvæsnet er hurtigt, og derfor så vi udredningsgarantien som et stort fremskridt.

Foruden gigtpatienter er det ifølge Danske Regioner patienter med sygdomme i urinvejene og nervesystemet, der må vente længere end en måned, før de udredes.

Formanden for regionerne, Bent Hansen (S), erkender, at regionerne ikke har været gode nok til at omstille sig til lovens krav.

- I nogle sammenhænge har vi undervurderet, hvor meget det egentlig kræver. Vi skal op på mellem 95 og 100 procent, siger han. 

Han forventer, at regionerne kan leve op til garantien for stort set samtlige patienter i løbet af et år.

Annonce