Græske banker holder lukket indtil 6. juli

Politik

29/06/2015 09:00

Mikkel Sarka

Under banklukningen vil der også være en begrænsning for, hvor meget man kan trække ud af hæveautomater.

De græske banker holder lukket indtil 6. juli - dagen efter en kontroversiel folkeafstemning - og der vil frem til samme dag være en begrænsning for, hvor mange kontanter man kan trække ud af hæveautomaterne i landet.

Det fremgår af et officielt dekret, der er underskrevet af både den græske præsident og premierminister, og som er offentliggjort tidligt mandag i regeringens officielle statstidende, skriver nyhedsbureauet AFP.

Dermed træder en decideret kapitalkontrol officielt i kraft mandag. Ud over banklukningen betyder det, at man dagligt ikke vil kunne hæve mere end 60 euro. Det svarer til cirka 450 kroner.

Kapitalkontrollen er indført for at forhindre, at bankerne tømmes for penge.

I dekretet begrundes beslutningen med "det ekstremt nødvendige og uforudsete behov for at beskytte det græske finansielle system og den græske økonomi på grund af mangel på likviditet, der er forårsaget af eurogruppens beslutning 27. juni om at afvise en forlængelse af låneaftalen med Grækenland".

Det henviser til, at eurolandenes finansministre lørdag ikke ville forlænge en støtteordning, der udløber tirsdag. Den græske premierminister, Alexis Tsipras, havde bedt om en forlængelse indtil en folkeafstemning 5. juli.

Ved afstemningen skal grækerne tage stilling til, om de vil acceptere eller forkaste et omstridt reformforslag fra Grækenlands internationale kreditorer. Långiverne kræver reformerne i bytte for yderligere økonomisk støtte.

Grækenland skal tirsdag tilbagebetale et milliardstort lån til Den Internationale Valutafond (IMF), men det tvivler iagttagere på, at grækerne har råd til.

Udenlandske turister og personer med et kreditkort udstedt uden for Grækenland vil ifølge landets regering ikke blive ramt af beløbsgrænsen for, hvor meget man kan hæve.

FAKTA: Sådan fungerer den græske kapitalkontrol

Kan turister hæve penge i Grækenland? Og hvor lang tid er de græske banker lukket ned? Få svarene her.

Grækenland har indført såkaldt kapitalkontrol og beordret bankerne til mandag at lukke midlertidigt på grund af den indeværende krise, som kan ende med, at landet forlader eurosamarbejdet.

Her er et overblik over de tiltag, som den græske regering har iværksat for at forhindre, at bankerne løber tør for penge:

* Bankerne lukker indtil 6. juli. Alle kreditinstitutter i Grækenland - inklusive udenlandske bankers filialer - er berørt.

* Finansministeren kan forkorte eller forlænge perioden.

* Hæveautomater åbner mandag eftermiddag. Man vil højst kunne hæve 60 euro per dag. Beløbsgrænsen kan ændres af finansministeren.

* Betalinger med debit- eller kreditkort til kontoer i Grækenland og overførsler via netbank inden for Grækenland er tilladt, men betalinger og overførsler til kontoer uden for Grækenland er forbudt.

* Det er muligt for folk med kreditkort udstedt i udlandet at hæve penge - og også mere end 60 euro dagligt. Der kan dog blive indført en beløbsgrænse af finansministeren.

* En særlig komité kan godkende banktransaktioner, hvis de skønnes nødvendige for at sikre offentlige eller sociale interesser, herunder medicinudgifter eller import af farmaceutiske produkter.

* Pensionsudbetalinger er undtaget kapitalkontrollen.

* Banker, der overtræder reglerne, vil kunne få bøder på op til ti procent af det beløb, der overføres i strid med reglerne.

 

Mest Læste

Annonce