Hækkerup er klar til at tale velfærdsturisme

Politik

30/9/13 10:40

Mulige stramninger i dansk velfærdssystem er på bordet i europapolitiske forhandlinger, siger europaministeren.

Regeringen er ifølge europaminister Nick Hækkerup (S) ikke afvisende over for Dansk Folkepartis ønske om, at stramninger på velfærdsområdet kan indgå som led i en europapolitisk aftale.

Hækkerup vil ikke forholde sig til selve indholdet i forhandlingerne, som i øjeblikket foregår med Venstre og Konservative.

Men efter at regeringen i sidste uge blankt afviste DF's ønske om at bytte en folkeafstemning om EU's patentdomstol ud med en folkeafstemning om en kommende bankunion, bekræfter Hækkerup, at der er plads til forhandling om velfærdsområdet.

- Det er et af de elementer, som indgår i de forhandlinger, der er om europaaftalen. Det er sådan set en del af det, der indgår i hele forhandlingstemaet, siger Hækkerup ved ankomsten til sit første europaministermøde mandag i Bruxelles.

Ministeren noterer sig dog også, at forhandlingerne i øjeblikket "er lidt vingeskudt" på grund af Venstres position.

Forhandlingerne gik inden sommerferien i stå, da Venstre efter en melding fra EU-Kommissionen om udlændinges mulige ret til dansk børnecheck krævede en udredning om, hvilke andre velfærdsydelser EU-borgere har ret til i Danmark.

Dansk Folkepartis partiformand, Kristian Thulesen Dahl, efterlyste i weekenden et klart svar fra Hækkerup, efter at han lørdag i Politiken kun afviste det ene ben i DF's forslag om at lade danskerne stemme om bankunionen i stedet for patentdomstolen.

- Jeg ved ikke, om jeg skal tolke Nick Hækkerup som, at regeringen er klar til at se på velfærdsturisme, siden han ikke har afvist det.

- Hvis regeringen er parat til at give indrømmelser på det område, så må vi se, hvor langt vi kan komme, sagde Thulesen Dahl.

Der er dog ingen forhåndsløfter fra Nick Hækkerup til Dansk Folkeparti, som i øjeblikket ikke er med i de europapolitiske forhandlinger.

Spørgsmål: Men regeringen er ikke afvisende over for at stramme dansk velfærdspolitik og måske lade det indgå i en handel i forhold til patentdomstolen?

- Det, der er det gode ved sådan nogle forhandlinger, det er at lade dem forløbe i det politiske spor og ikke forhandle dem i medierne.

Spørgsmål: Men velfærdsområdet er på bordet?

- Det er det, siger Hækkerup.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.