Hækkerup er klar til at tale velfærdsturisme

Politik

30/09/2013 12:40

Mulige stramninger i dansk velfærdssystem er på bordet i europapolitiske forhandlinger, siger europaministeren.

Regeringen er ifølge europaminister Nick Hækkerup (S) ikke afvisende over for Dansk Folkepartis ønske om, at stramninger på velfærdsområdet kan indgå som led i en europapolitisk aftale.

Hækkerup vil ikke forholde sig til selve indholdet i forhandlingerne, som i øjeblikket foregår med Venstre og Konservative.

Men efter at regeringen i sidste uge blankt afviste DF's ønske om at bytte en folkeafstemning om EU's patentdomstol ud med en folkeafstemning om en kommende bankunion, bekræfter Hækkerup, at der er plads til forhandling om velfærdsområdet.

- Det er et af de elementer, som indgår i de forhandlinger, der er om europaaftalen. Det er sådan set en del af det, der indgår i hele forhandlingstemaet, siger Hækkerup ved ankomsten til sit første europaministermøde mandag i Bruxelles.

Ministeren noterer sig dog også, at forhandlingerne i øjeblikket "er lidt vingeskudt" på grund af Venstres position.

Forhandlingerne gik inden sommerferien i stå, da Venstre efter en melding fra EU-Kommissionen om udlændinges mulige ret til dansk børnecheck krævede en udredning om, hvilke andre velfærdsydelser EU-borgere har ret til i Danmark.

Dansk Folkepartis partiformand, Kristian Thulesen Dahl, efterlyste i weekenden et klart svar fra Hækkerup, efter at han lørdag i Politiken kun afviste det ene ben i DF's forslag om at lade danskerne stemme om bankunionen i stedet for patentdomstolen.

- Jeg ved ikke, om jeg skal tolke Nick Hækkerup som, at regeringen er klar til at se på velfærdsturisme, siden han ikke har afvist det.

- Hvis regeringen er parat til at give indrømmelser på det område, så må vi se, hvor langt vi kan komme, sagde Thulesen Dahl.

Der er dog ingen forhåndsløfter fra Nick Hækkerup til Dansk Folkeparti, som i øjeblikket ikke er med i de europapolitiske forhandlinger.

Spørgsmål: Men regeringen er ikke afvisende over for at stramme dansk velfærdspolitik og måske lade det indgå i en handel i forhold til patentdomstolen?

- Det, der er det gode ved sådan nogle forhandlinger, det er at lade dem forløbe i det politiske spor og ikke forhandle dem i medierne.

Spørgsmål: Men velfærdsområdet er på bordet?

- Det er det, siger Hækkerup.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce