Hækkerup: Vi skal målrette sundhed til lavtuddannede

Politik

23/03/2014

Nick Allentoft

Sundhedsminister Nick Hækkerup har sat gang i en debat om sundhedsvæsnet. Start dit overblik her.

Lavt uddannede får flere alvorlige sygdomme og lever kortere end højtuddannede. 

Det vil sundhedsminister Nick Hækkerup (S) gøre op med. Fremover skal læger, sygeplejersker og resten af sundhedsvæsnet bruge flere ressourcer på lavtuddannede, for at sikre, at de får lige så god behandling som højtuddannede. 

- Vi har som mål, at der skal være lighed i vores sundhedsvæsen, men vi har fået strikket det sammen på en måde, hvor vi kan se, at der formelt set er lighed, men reelt er det ikke sådan. Så vi må sørge for, at ressourcerne bliver brugt rigtigt, siger han. 

Regeringens udmelding kommer i kølvandet på en rapport fra Sundhedsministeriet, som endnu en gang dokumenterer, at der er en sammenhæng mellem uddannelse og helbred.

Rapporten viser blandt andet, at lavtuddannede har dobbelt så stor risiko for at få diabetes som højtuddannede.

Hvis man skal sikre lighed i sundhed, handler det ifølge ministeren blandt andet om kommunikation. Sundhedskampagner er ofte henvendt til højtuddannede, ligesom det er nemmere for højtuddannede at kommunikere med lægen, hvis de får brug for hjælp. 

- Det handler om, hvordan tingene bliver forklaret, men det handler også om, at der er brug for mere tid til at forklare det overfor nogle end overfor andre, så det er ikke sikkert, der skal afsættes præcis lige lang tid til alle, siger han. 

Derfor rækker Nick Hækkerup nu ud til sundhedspersonalet. Han medgiver, at personalet i forvejen bruger deres tid, hvor de mener, der er behov for det. 

- Jeg tror faktisk, at lægerne, sygeplejerskerne og resten af sundhedspersonalet gør det rigtig fornuftigt. Men vi kan se, at vi på en eller anden måde ikke når det mål, vi har, om at sikre reel fri og lige adgang til vores sundhedsvæsen, siger han. 

Ministeren vil ikke lovgive på området, men diskutere konkrete tiltag med sundhedssektorens organisationer. 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce