Hækkerup: Vi skal målrette sundhed til lavtuddannede

Politik

23/3/14 2:10

Nick Allentoft

Sundhedsminister Nick Hækkerup har sat gang i en debat om sundhedsvæsnet. Start dit overblik her.

Lavt uddannede får flere alvorlige sygdomme og lever kortere end højtuddannede. 

Det vil sundhedsminister Nick Hækkerup (S) gøre op med. Fremover skal læger, sygeplejersker og resten af sundhedsvæsnet bruge flere ressourcer på lavtuddannede, for at sikre, at de får lige så god behandling som højtuddannede. 

- Vi har som mål, at der skal være lighed i vores sundhedsvæsen, men vi har fået strikket det sammen på en måde, hvor vi kan se, at der formelt set er lighed, men reelt er det ikke sådan. Så vi må sørge for, at ressourcerne bliver brugt rigtigt, siger han. 

Regeringens udmelding kommer i kølvandet på en rapport fra Sundhedsministeriet, som endnu en gang dokumenterer, at der er en sammenhæng mellem uddannelse og helbred.

Rapporten viser blandt andet, at lavtuddannede har dobbelt så stor risiko for at få diabetes som højtuddannede.

Hvis man skal sikre lighed i sundhed, handler det ifølge ministeren blandt andet om kommunikation. Sundhedskampagner er ofte henvendt til højtuddannede, ligesom det er nemmere for højtuddannede at kommunikere med lægen, hvis de får brug for hjælp. 

- Det handler om, hvordan tingene bliver forklaret, men det handler også om, at der er brug for mere tid til at forklare det overfor nogle end overfor andre, så det er ikke sikkert, der skal afsættes præcis lige lang tid til alle, siger han. 

Derfor rækker Nick Hækkerup nu ud til sundhedspersonalet. Han medgiver, at personalet i forvejen bruger deres tid, hvor de mener, der er behov for det. 

- Jeg tror faktisk, at lægerne, sygeplejerskerne og resten af sundhedspersonalet gør det rigtig fornuftigt. Men vi kan se, at vi på en eller anden måde ikke når det mål, vi har, om at sikre reel fri og lige adgang til vores sundhedsvæsen, siger han. 

Ministeren vil ikke lovgive på området, men diskutere konkrete tiltag med sundhedssektorens organisationer. 

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.