Helle Thorning fejrede nye danske borgere

Politik

28/04/2014 10:10

Nye danske statsborgere blev søndag budt velkommen af statsministeren og andre toppolitikere ved den årlige statsborgerskabsdag på Christiansborg.

Dannebrog blafrede i forårsvinden, mens Slotsgården på Christiansborg langsomt fyldtes op af en mangfoldig menneskeskare.

Mennesker med alverdens accenter og hudfarver, som alle var kommet for at fejre deres nye danske statsborgerskab ved den årlige statsborgerskabsdag, som søndag blev afholdt i Folketinget.

En dag, som for niende år i træk, samler nye danske borgere for at byde dem velkommen og for at markere, at der i Danmark er kort afstand mellem folketingsmedlemmerne og borgerne.

Teltet ved Christiansborg i den Indre Slotsgård var fyldt med glæde og forventning blandt de omkring 450 nye danskere, der, sammen med deres familier, var mødt op og stod klar med deres smartphones for at forevige dagen med et billede af landets statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) eller en af de andre toppolitikere.

For Galina Starikova, der oprindeligt kommer fra Rusland men som har boet i Danmark i 25 år, var det også en meget rørende dag.

- Min mand var dansker og døde for to år siden. Det var hans store ønske, at jeg fik statsborgerskab, siger Galina Starikov, som er studielektor i russisk på Aarhus Universitet. Hun fik sit statsborgerskab for cirka et halvt år side.

- Men for mig er det politiske også meget vigtigt. At jeg nu kan få lov til at stemme, for eksempel til det kommende EU-parlamentsvalg, betyder meget, siger hun.

Frisøren Adel Cafta fra Nykøbing Falster havde taget turen til Christiansborg sammen med sine tre børn for at fejre, at han nu har lagt sin fortid i Irak bag sig og starter på en frisk som dansker med det rødbedefarvede pas som bevis.

- Det betyder rigtig meget for mig at være blevet dansk statsborger efter 14 år i landet. Nu kan jeg give mine børn sikkerhed i fremtiden. En sikkerhed man ikke har i Irak, siger han.

Inde i De Radikales lokale på Christiansborgs står socialminister Manu Sareen (R) klar til at lade sig fotografere og tage en snak med de nye borgere.

Selv har han sine rødder i Indien og husker med glæde tilbage på den dag, hvor han som barn, sammen med sine forældre, fik dansk statsborgerskab.

- Jeg kan tydeligt huske dagen og hvor stor en glæde og lettelse, det var. Min far og mor løb rundt i huset, for det betyder meget. Derfor er jeg glad for, at vi kan være med til at fejre det i dag, siger Manu Sareen.

Også SF's socialordfører Özlem Cekic (SF), der er født i Tyrkiet, kan sætte sig ind i de nye statsborgeres glæde.

- Siden jeg fik mit statsborgerskab for 16 år siden, har jeg været dybt taknemmelig, og det er helt unikt, at jeg nu kan stå her som folketingsmedlem og tager i mod nye borgere, siger hun.

Ved festlighederne i teltet optrådte to balletdansere fra Den Kongelige Danske Ballet, den folkekære sanger Sebastian og koret Papaya, der synger Sydafrikanske sange.

Der er mange krav, der skal opfyldes, for at blive dansk statsborger. Blandt andet skal man have ren straffeattest og være selvforsørgende, ligesom man også skal bestå en statsborgerskabstest.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce