Helveg vælger vind og monstermøller

Bæredygtighed

30/10/14 10:46

Nick Allentoft

Danmark skal være fri for fossile brændstoffer i 2050, men vejen til målet er politikerne ikke enige om.

En monstermølle opsat på havet. Hver uge. Året rundt. I 30 år. Det er klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersens (R) vision, som han fremlægger i en kronik i Politiken.

- Regeringen vil være fossilfri i 2050. Der er mange veje til Rom, og vi radikale vælger vindvejen, siger Rasmus Helveg Petersen til Politiken.

- Det betyder en firedobling af vindmøllekapaciteten, det betyder flere arbejdspladser, mindre luftforurening, og så betyder det energiuafhængighed, når Nordsøen løber tør for olie og gas, siger han.

Ministerens udmelding kommer på basis af en række scenarier udarbejdet af Energistyrelsen, som viser forskellige veje til fossilfrihed. Vindvejen er et scenarie med meget vind og en mængde biomasse, der svarer til, hvad der kan produceres i Danmark. 

Andre scenarier baserer sig på en stor import af biomasse i form af træpiller, som kan erstatte kullet i de eksisterende kraftvarmeværker.

- Jeg synes ikke, vi skal investere i at brænde verdens skove af, siger Rasmus Helveg Petersen med henvisning til, at biomasse er en begrænset ressource, og at det ikke kan erstatte kul i stor skala.

Han bakkes op af professor Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning fra Aalborg Universitet.

- Det er et realistisk scenarie, ikke mindst fordi det optimerer den danske biomasseproduktion, og fordi det sikrer, at vi bliver mindre følsomme over for prisen på træpiller, siger Brian Vad Mathiesen til Politiken.

Både regeringen og Venstre er enige om, at vi skal være fossilfri i 2050. Men der er ikke enighed om tempoet og vejen. Klimaordfører Lars Chr. Lilleholt (V) mener, at det går alt for stærkt med udbygningen af vind i Helvegs forslag.

- Det bliver frygtelig dyrt. Og det er helt urealistisk. Danmark er ikke en ø, men er en del af Europa, og allerede i dag eksporterer vi en meget, meget stor del af vores vind-el til lave priser, betalt af danske elforbrugere. 

- Hvis vi går enegang og udbygger med endnu mere vind, så kommer det til at koste el- og varmeforbrugerne en masse penge, og klimaet får ikke noget ud af det, siger Lars Chr. Lilleholt til Politiken.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.