Her er Løkkes disruptionråd: Danmark skal gribe fremtiden

Politik

01/05/2017 15:14

Nick Allentoft

- Der er noget symbolsk over, at vi nedsætter rådet på 1. maj, som er afsat til at diskutere lønmodtagernes levevilkår, siger Lars Løkke Rasmussen om sit nye disruptionråd, der har deltagelse fra både organisationer, erhvervsliv, fagbevægelse og eksperter.
Robotter kan overflødiggøre 40 procent af alle danske arbejdsopgaver. Det fastslog en rapport fra McKinsey og Aarhus Universitet i sidste uge.   Men det skal nok gå, hvis Danmark indstiller arbejdsstyrken på de store omvæltninger, lyder budskabet fra statsminister Lars Løkke Rasmussen på arbejdernes internationale kampdag 1. maj.   LÆS OGSÅ: Kritikere: Det handler om mennesker   Her nedsætter Løkke det såkaldte Disruptionråd med deltagelse af regeringen, arbejdsmarkedets parter, iværksættere og virksomheder. Rådet skal afdække, hvad der skal gøres på uddannelserne, i skattelovgivningen og i erhvervslivet for at omstille Danmark.

Den 4 IR

Den 4. industrielle revolution er over os, og forandringerne vil komme hurtigere end nogensinde før. Hvad gør det ved vores samfund og hverdag, og hvilke muligheder giver det os? Følg med på vores temaside og deltag i debatten.

Indlæg kan sendes til Redaktionen

- Der er noget symbolsk over, at vi nedsætter rådet på 1. maj, som er afsat til at diskutere lønmodtagernes levevilkår, siger Lars Løkke Rasmussen og tilføjer:

- Hvis vi griber robotteknologien og digitaliseringen, så er der en masse opgaver, som folk i dag bliver slidt ned af, som kan gennemføres meget smartere. Men der er også frygten for, hvad der skal blive af de mennesker, som i dag udfører de funktioner, der bliver overflødige. Min ambition er, at Danmark skal gribe mulighederne. Fremtiden tilhører dem, der gør det. Men vi skal finde en måde at gøre det på, hvor der ikke er nogen, der bliver stående tilbage på perronen.   I første omgang vil Løkke indlede trepartsforhandlinger med arbejdsmarkedets parter for at styrke voksen- og efteruddannelsen. Det er en af grundene til, at Løkkes projekt har opbakning fra fagbevægelsen.   LO-formand Lizette Risgaard bliver selv en del af Disruptionrådet sammen med 3F's formand Per Christensen og andre toppersoner i fagbevægelsen.   LO-formand tror omstillingen vil lykkes Lizette Risgaard sender på 1. maj et signal om, at fagbevægelsen gerne arbejder sammen med Løkke. Siden valget i 2015 har han landet to trepartsaftaler om flere praktikpladser og om at få flygtninge hurtigere i job.

Spørgsmål: Det kan lyde meget luftigt for folk, der lige har set i tv-avisen, at 40 procent af deres arbejde kan overtages af robotter. Hvad skal dine medlemmer lave fremover?

- Vi har jo gjort det før, siger Lizette Risgaard med henvisning til, at ny teknologi tidligere har ført til nye job. Det kommer bare til at gå endnu hurtigere, end det har gjort tidligere. Derfor er der også brug for, at vi tager tyren ved hornene og siger: Ja, der kan være arbejdsopgaver, der forsvinder, og job der forsvinder. Men så opstår der nye job.   - Medarbejderne skal have mulighed for at komme med på vognen, og det kræver uddannelse.   Løkkes melding vil formentlig blive mødt med kritik af, at regeringen har sparet på uddannelse og forskning. Til det siger han:

- Vi bruger i international sammenligning rigtig meget på uddannelse og forskning. Og vi foretager også strategiske investeringer. Al respekt for, at nogle gerne vil have et ekstra lag glasur på. Men det er ikke hovedudfordringen. For med eller uden glasur, så er der en fælles opgave i at få æltet grunddejen rigtigt på plads. Og det er den diskussion, vi skal have, siger Løkke.

FAKTA: Her er de 40 medlemmer af Disruptionrådet Otte ministre og 32 personer udefra skal være med til at give bud på fremtidens Danmark.   Fra fagbevægelsen deltager: Lizette Risgaard (formand for LO), Per Christensen (formand for 3F), Kim Simonsen (formand for HK), Claus Jensen (formand for Dansk Metal) og Bente Sorgenfrey (formand for FTF) samt Jan Grimstrup (fællestillidsmand hos KP Komponenter).   Arbejdsgiverne er repræsenteret ved:  Jacob Holbraad (adm. direktør for DA), Karsten Dybvad (adm. direktør for DI) og Jens Klarskov (adm. direktør for Dansk Erhverv).   En lang række erhvervsledere er også inviteret: André Rogaczewski (adm. direktør i Netcompany), Marianne Steensen (adm. direktør for Microsoft Danmark), Astrid Simonsen Joos (adm. direktør for Philips Lightning Nordics) og Esben Østergaard (CTO for Universal Robots), Søren Skou (koncernchef for Mærsk), Jais Valeur (koncernchef for Danish Crown), Gregers Wedell-Wedellsborg (koncerndirektør i Coop), Niels B. Christiansen (adm. direktør i Danfoss), Thomas F. Borgen (adm. direktør for Danske Bank), Jørgen Vig Knudstorp (bestyrelsesformand hos Lego), Vibeke Svendsen (adm. direktør for Envotherm), Carsten Stendevad (tidligere ATP-topchef), Pernille Erenbjerg (koncernchef for TDC) og Kigge Hvid (direktør for Index), Caroline Søeborg Ahlefeldt-Laurvig-Bille (iværksætter), Birgit Aaby (iværksætter) og Tommy Ahlers (iværksætter).   Desuden deltager:  Christiane Vejlø (digital trend- og fremtidsanalytiker), Philipp Schröder (professor ved Aarhus Universitet), Jan Damsgaard (professor ved CBS), Stina Vrang Elias (adm. direktør for tænketanken DEA), Hella Joof (skuespiller og instruktør) og Kasper Sand Kjær (formand for DUF).   /ritzau/  

Mest Læste

Annonce