I dag er skæbnedag i EU for e-cigaretter og lakridspiber

Politik

08/10/13 7:59

Tirsdag stemmer EU-Parlamentet om forslag til nye tobaksregler, der kan forbyde mentolcigaretter i hele EU.

Hvornår bliver mentolcigaretter forbudt? Skal lakridspibens lovlighed til at vurderes af jurister? Er e-cigaretter medicinske produkter?

Spørgsmålene op til tirsdagens afstemning i Europaparlamentet er mange. Her skal det nye regelsæt for tobaksvarer til sin første eksamen i Strasbourg.

Tobaksdirektivet har vakt en del følelser på tværs af medlemslandene – herunder i lille Danmark, hvor et ændringsforslag tidligere på sommeren endte med at blive udråbt som et angreb på lakridspiben.

Ændringsforslaget, der helt konkret ville forbyde "slik, snacks og legetøj", der imiterer tobaksprodukter får dog sin egen afstemning efter et solidt benarbejde fra blandt andet dansk side.

I det foreløbige forslag er desuden et forslag om forbud af tobak med kendetegnende aromaer - herunder mentol-, chokolade- og vanilje-cigaretter.

Et af de store stridspunkter har imidlertid været e-cigaretter. Kommissionen har lagt op til, at de skal reguleres som medicinske produkter på linje med nikotintyggegummi.

Modstanderne i den liberale ALDE-gruppe henviser derimod til, at de skal være forbrugsvarer på linje med cigaretter.

Direktivet, der har været genstand for en massiv lobbyindsats, skal også afgøre, hvor store advarslerne på cigaretpakkerne skal være fremover.

EU-Kommissionen har foreslået, at 75 procent af cigaretpakkerne skal være dækket af advarsler mod de nuværende 30 procent på forsiden og 40 procent på bagsiden.

Medlemslandene har foreslået 65 procent, mens EU-Parlamentets forslag inden afstemningen spænder fra 75 procent og helt ned til 50 procent.

Ud over ændringsforslagene skal parlamentarikerne stemme om, hvorvidt de er enige nok til at gå i forhandlinger med medlemslandene.

Lykkes det ikke at komme til enighed, bliver hele processen udskudt, og i så fald er det uklart, om direktivet kan nå at blive klart inden den 25. maj, hvor parlamentet holder valg.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.