I dag er skæbnedag i EU for e-cigaretter og lakridspiber

Politik

08/10/2013 09:59

Tirsdag stemmer EU-Parlamentet om forslag til nye tobaksregler, der kan forbyde mentolcigaretter i hele EU.

Hvornår bliver mentolcigaretter forbudt? Skal lakridspibens lovlighed til at vurderes af jurister? Er e-cigaretter medicinske produkter?

Spørgsmålene op til tirsdagens afstemning i Europaparlamentet er mange. Her skal det nye regelsæt for tobaksvarer til sin første eksamen i Strasbourg.

Tobaksdirektivet har vakt en del følelser på tværs af medlemslandene – herunder i lille Danmark, hvor et ændringsforslag tidligere på sommeren endte med at blive udråbt som et angreb på lakridspiben.

Ændringsforslaget, der helt konkret ville forbyde "slik, snacks og legetøj", der imiterer tobaksprodukter får dog sin egen afstemning efter et solidt benarbejde fra blandt andet dansk side.

I det foreløbige forslag er desuden et forslag om forbud af tobak med kendetegnende aromaer - herunder mentol-, chokolade- og vanilje-cigaretter.

Et af de store stridspunkter har imidlertid været e-cigaretter. Kommissionen har lagt op til, at de skal reguleres som medicinske produkter på linje med nikotintyggegummi.

Modstanderne i den liberale ALDE-gruppe henviser derimod til, at de skal være forbrugsvarer på linje med cigaretter.

Direktivet, der har været genstand for en massiv lobbyindsats, skal også afgøre, hvor store advarslerne på cigaretpakkerne skal være fremover.

EU-Kommissionen har foreslået, at 75 procent af cigaretpakkerne skal være dækket af advarsler mod de nuværende 30 procent på forsiden og 40 procent på bagsiden.

Medlemslandene har foreslået 65 procent, mens EU-Parlamentets forslag inden afstemningen spænder fra 75 procent og helt ned til 50 procent.

Ud over ændringsforslagene skal parlamentarikerne stemme om, hvorvidt de er enige nok til at gå i forhandlinger med medlemslandene.

Lykkes det ikke at komme til enighed, bliver hele processen udskudt, og i så fald er det uklart, om direktivet kan nå at blive klart inden den 25. maj, hvor parlamentet holder valg.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce