KL advarer mod hovedkulds udbud af bløde serviceopgaver

Velfærd

17/2/14 12:40

Kommuner er åbne for at sende flere opgaver i udbud, men det er langtfra altid en god idé, lyder det fra KL.

De danske kommuner er åbne over at sende flere opgaver i udbudsrunder, så private virksomheder kan byde ind på alt fra støvsugningen hos ældre borgere til drift af plejehjem, sådan som Produktivitetskommissionen foreslår.

Men ifølge KL er det dog langtfra altid en god idé at få et privat firma ind over.

- Især når vi ser på de store velfærdsområder, som Produktivitetskommissionen ser størst potentiale i, så er der forholdsvis få erfaringer med at udbyde opgaver, siger Rikke Thorlund Haahr, som chef for offentlig-privat-området i KL.

- Det er rigtigt, at der i princippet er mange ting, vi kan sende i udbud, men det er ikke det samme, som at det er en god idé. På mange af områderne er der ikke kapacitet og kompetencer i nævneværdigt omfang i den private sektor, tilføjer hun.

Produktivitetskommissionen slår i sin sjette rapport fast, at der formentligt vil være mange penge at spare i det offentlige, hvis private virksomheder oftere får mulighed for at byde sig til med bud på opgaverne.

Kommissionen vil desuden bløde loven op, så også for eksempel folkeskoler, SFO'er, ungdomsskoler, musikskoler, gymnasier og erhvervsskoler kan sendes i udbud til private.

Det vil altså i givet fald betyde, at virksomheder og fonde ville kunne overtage driften af folkeskoler, ligesom det er tilfældet i Sverige allerede i dag.

- Det er ikke noget, vi har forholdt os til i KL, men man kan sige, at der findes allerede privatskoler i dag, som indgår i den kapacitet, der er på skoleområdet.

- Man er altså vant til at have private på det område, og man kunne jo godt gå ind og se på, om det er den rigtige måde at bruge private, siger hun.

Men der er særlige forholdsregler, der gælder, når borgernære opgaver kommer på private hænder.

- I Sverige har man oplevet, at en af de store fonde, som stod for undervisningen i adskillige svenske kommuner, gik konkurs. Så står man pludselig der.

- Det er en af de ulemper, der er ved at overdrage opgaver til nogen, som er meget afhængig af sorte tal på bundlinjen, siger Rikke Thorlund Haahr.

Mange af de opgaver, som i dag sendes i udbud, er ikke så tæt på borgerne, og det kræver ganske særlige forholdsregler, hvis flere skal i udbud.

- Hvis en privat virksomhed, som står for at asfaltere vejene eller klippe græsset i parkerne, drejer nøglen om, så går det nok. Det betyder jo ikke, at gamle sulter, eller at udsatte børn ikke har et sted at være, siger Rikke Thorlund Haahr.

- Men på de andre områder vil vi skulle have et beredskab klar, hvis der går noget galt, siger KL-chefen.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.