København: Satspuljepartier svigter hovedstadens svageste

Politik

06/11/2016 16:53

Nick Allentoft

København mister et tilskud på 50 millioner årligt fra satspuljen, men Satspuljen har aldrig været tænkt som et permanent tilskud til en kommune, siger Ellemann.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

De udsatte grupper i København er blevet udsat for et stort svigt.

Det mener byens socialborgmester, Jesper Christensen (S), efter at et flertal af Folketingets partier fredag har indgået en aftale om fordelingen af de såkaldte satspuljemidler.

I den nye aftale, som fordeler i alt 943 millioner kroner de kommende fire år, mister Københavns Kommune 58 millioner kroner i tilskud årligt.

Læs mere om de mia-store satspuljer

Med satspuljerne kan politikere og ministre hvert år fordele millioner og atter millioner til konkrete projektet.

Læs mere om satspuljer her

- Jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at man tager nogle midler, fordi de skal bruges til andre projekter rundt omkring.

- Primært fordi det er de svageste, der kommer til at betale for, at der skal findes på nye ting, siger Jesper Christensen.

København får dog som den eneste kommune fortsat øremærkede midler til hjemløseindsatsen. I alt er der afsat 20 millioner kroner fra 2017 til 2020.

- Der er jo borgere fra hele regionen og andre kommuner, som søger mod vores by. Det har der tidligere været en holdning til, at det i høj grad også var et fælles ansvar. Og det er det ansvar, man svigter i dag, siger han.

Fordelingen af satspuljemidlerne er aftalt mellem regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, De Radikale, SF og De Konservative.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) kalder Københavns Kommunes årlige tilskud for "helt ubegribeligt".

- Satspuljen har aldrig været tænkt som et permanent tilskud til en kommune. I den landsdækkende kommunaløkonomi tages der højde for, hvor mange udsatte borgere der er i en kommune. 

- Og så er det altid hjemkommunen, der betaler, når for eksempel en hjemløs borger tager ophold på et herberg i en anden kommune. Så i sidste ende handler det om, at København som alle andre kommuner skal tage ansvaret på sig, siger hun i en skriftlig kommentar til Ritzau.

København huser 27 procent af landets hjemløse og 25 procent af landets stofmisbrugere. Det påpeger sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF).

- Nu bliver livsvigtige tilbud lukket, og det er et stort tilbageskridt i kampen mod den sociale ulighed, siger hun i en skriftlig kommentar. 

Jesper Christensen kan ikke svare på, om nogle af kommunens indsatser udfases.

På Christiansborg har Enhedslisten, der ikke er med i forliget om satspuljen, indkaldt Karen Ellemann i samråd.

Det oplyser partiets politiske ordfører, Pernille Skipper. 

Hun kalder beslutningen en "katastrofe", som "går over i historien som en af de dårligste beslutninger truffet i satspuljekredsen".

- Jeg forstår ikke, at Alternativet, SF og Socialdemokraterne har sagt ok til det her, siger hun i en skriftlig kommentar.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.