Københavns Universitet tager doktorgrad fra Milena Penkowa

Ledelse

12/09/2017 12:15

Nick Allentoft

Københavns Universitet fratager Milena Penkowa hendes doktorgrad på grund af dokumentfalsk med afhandling. Nu varsler Penkowa sag mod Københavns Universitet.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Den tidligere eliteforsker og læge Milena Penkowa kan ikke længere kalde sig doktor. Københavns Universitet har besluttet at fratage hendes doktorgrad.

Det skyldes, at Københavns Universitet aldrig ville have behandlet doktordisputatsen fra 2004, hvis Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet dengang havde vidst, at Penkowa havde forfalsket dokumenter i sin første disputats fra 2003.

Hun trak senere afhandlingen tilbage. 

Alle medlemmer af Akademisk Råd er enige om beslutningen, oplyser Københavns Universitet tirsdag.

Jasper Steen Winkel, vicedirektør på universitetet, kalder det "helt usædvanligt og ekstraordinært", at en forsker mister sin doktorgrad.

- Penkowa-sagen er på alle måder en usædvanlig sag. Universitetet har sagt fra starten, at vi ville følge sagen helt til dørs og vende hver en sten. Det er vi ved at have gjort nu syv-otte år senere, så jeg mener bestemt, at vi har været grundige i vores arbejde, siger han.

Sagen begyndte, efter at Milena Penkowa i 2003 afleverede en disputats, som indeholdt data om rotteforsøg, hun ikke havde gennemført.

Hun trak den tilbage, men i 2016 sagde Østre Landsret, at hun havde begået dokumentfalsk. Da forholdet var forældet, blev hun ikke straffet.

Milena Penkowa indleverede en ny disputats i 2004, som ikke indeholdt data om rotteforsøg. Det var denne afhandling, som Københavns Universitet tildelte hende en doktorgrad for, og som de nu tager tilbage.

- Vi vurderer, at der er manipuleret forskningsdata tilbage i 2003. Hvis fakultetet havde været klar over det på det tidspunkt, havde Penkowa aldrig fået lov til at indlevere en doktorafhandling. Det er det, vi tager konsekvensen af nu, siger Jasper Steen Winkel. 

Det er drastisk at fratage en doktorgrad, og vicedirektøren har ikke oplevet det tidligere.

- Jeg erindrer ikke, at det nogensinde er sket før, at man har frataget en doktorgrad, siger han.

Ifølge Jasper Steen Winkel kan Milena Penkowa ikke appellere afgørelsen fra Akademisk Råd. Hun kan anlægge et civilt søgsmål mod Københavns Universitet, hvis hun ønsker det.

Milena Penkowa vil hive Københavns Universitet i retten Milena Penkowa har tænkt sig at hive Københavns Universitet i retten. Det skriver hun på sin Facebookside.

- Min advokat har nøje redegjort for juraen og påpeget, at universitetet bryder reglerne ved at gennemføre denne fratagelse, - et forhold, som bekræftes af en redegørelse fra Kammeradvokaten, der er universitetets advokat, skriver hun i sit facebookopslag.

Derfor vil hun vil gå rettens vej for at forsøge at beholde den ærefulde akademiske titel.

- Universitetet vælger at gennemføre sin hadefulde aktion - koste hvad det vil. Det betyder, at vi kommer til at slås i retten igen - for jeg vil ikke finde mig i magtarrogance og magtmisbrug, - og det er dét, det er, skriver hun.

Akademisk Råd på Københavns Universitet består af 19 medlemmer, der alle var enige om at fratage hende doktorgraden.

Beslutningen blev truffet, efter hun 8. september 2016 i Østre Landsret blev kendt skyldig i dokumentfalsk i forbindelse med sin første doktordisputats fra 2003. 

Vicedirektør ved Københavns Universitet Jasper Steen Winkel mindes ikke, at det er en beslutning, der nogensinde er truffet før.

Akademisk Råds drastiske valg skyldes, at universitetet ikke ville have modtaget hendes næste doktorafhandling, der førte til doktorgraden, hvis de vidste, at der var dokumentfalsk i forbindelse med den første afhandling.

- Penkowa-sagen er på alle måder en usædvanlig sag. Universitetet har sagt fra starten, at vi ville følge sagen helt til dørs og vende hver en sten. Jeg mener bestemt, at vi har været grundige i vores arbejde, siger han.

Milena Penkowa skriver i opslaget, at der er tale om had, chikane og magtmisbrug fra universitetets side.

  OVERBLIK: Eliteforskerens store fald Hjerneforskeren Milena Penkowa, der stammer fra Odense, havde en kometkarriere, men fup fældede hende.

Milena Penkowa er blevet frataget sin doktorgrad, meddeler Københavns Universitet (KU) tirsdag. Her er et overblik over forløbet. 

* 1998 blev hun læge som 25-årig og tildelt ph.d.-graden ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på KU i 2000.

* 2001 indleverer hun doktordisputats, som indeholder forsøg med et stort antal rotter. Hun trækker disputatsen tilbage i 2003 efter kritik fra bedømmelsesudvalget.

* 2004 bliver hun lektor i neuroanatomi. Samme år indleverer hun sin anden doktordisputats - denne gang uden artikel om forsøg med et stort antal rotter.

* 2006 tildeles hun doktorgraden.

* 2009 modtager hun videnskabsminister Helge Sanders (V) EliteForsk-pris på 1,1 millioner kroner. Samme år ansættes hun i et professorvikariat på KU.

* 2010 rejser Rigsadvokaten straffesag om dokumentfalsk. Samme år mister hun sin stilling på KU.

* 2010 idømmes hun tre måneders betinget fængsel for underslæb, dokumentfalsk og falsk anklage.

* 2011 fratages hun sin EliteForsk-pris.

* 2012 Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU) slår fast, at hun har begået videnskabelig uredelighed. I en senere sag frifindes hun dog af UVVU.

* 2013 beslutter anklagemyndigheden at tiltale hende for dokumentfalsk og bedrageri af særlig grov karakter.

* 2015 findes hun skyldig af Københavns Byret, der idømmer hende betinget fængsel i ni måneder.

* 2016 frifindes hun af Østre Landsret på grund af reglerne om forældelse. Der er ikke tale om groft dokumentfalsk, men kun om simpelt dokumentfalsk, som blev begået, da hun i 2003 ville overbevise universitetet om, at en række rotteforsøg var foregået på den måde, som det fremgik af hendes publikationer.

* 2017 giver Styrelsen for Patientsikkerhed hende et forbud, som betyder, at hun ikke må arbejde som læge i to måneder. Hun driver hjemmesiden hjerneeksperten, hvor hun betegner sig som rådgiver.

Kilder: Københavns Universitet og Ritzau

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.