Kommission: Det offentlige bør droppe sociale klausuler

Velfærd

17/02/2014 11:07

Det offentlige må droppe sociale klausuler, når der udbydes opgaver, hvis pengene skal bruges bedst, lyder det

Der skal hverken tages særligt hensyn til lokale leverandører eller bruges sociale klausuler, når det offentlige skal sende opgaver i udbud, hvis pengene skal bruges mest effektivt.

Det konkluderer Produktivitetskommissionen i sin sjette rapport, som handler om offentlig-privat samarbejde.

- Brug af sociale klausuler og særlige hensyn til lokale leverandører inden for lovens rammer kan begrænse antallet af bud og gør det uklart, om ordregiver opnår den laveste pris, konkluderer kommissionen i rapporten.

Sociale klausuler bruges for eksempel til at fremme ligestilling eller skaffe flere praktikpladser i virksomheder, men den slags bør politikerne alene tage sig af.

Samfundsmæssige problemer løses mest effektivt gennem målrettede politiske tiltag, lyder det fra kommissionen.

En del af kommunerne har i dag indført sociale klausuler for eksempel i form af krav om nye lærepladser, når opgaver sendes i udbud.

Sociale klausuler har også været et varmt politisk emne.

Blandt andet havde Enhedslisten med som krav ved de seneste finanslovforhandlinger i efteråret, at danske løn- og arbejdsvilkår skal gælde for alle de opgaver, som kommunerne sender i udbud, hvilket dog blev skudt ned af regeringen.

I 2012 brugte statskassen og kommunerne 385 milliarder kroner på offentlige serviceydelser.

Kun en fjerdedel af opgaverne blev sendt i udbud, men Produktivitetskommissionen anbefaler, at langt flere offentlige opgaver sendes i udbud fremover.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce