Kommission: Flyt skat fra indkomst til boliger og jord

Velfærd

31/3/14 9:22

Freja Eriksen

Produktivitetskommissionen anbefaler at hæve skatter på ejendom, mens skatter på indkomst skal sænkes.

Hvis produktiviteten skal hæves i det danske samfund, så velstand og velfærd sikres i det lange løb, er det en god idé at lade boligejerne betale mere i skat, mens skatten lettes på indkomster for borgere og virksomheder.

Sådan lyder anbefalingen i den afsluttende rapport fra Produktivitetskommissionen.

- Forskning viser, at selskabsskatten og den personlige indkomstskat er mere hæmmende for produktiviteten end skatter på forbrug og ejendom.

- Produktivitetskommissionen anbefaler derfor, at skatterne gradvist bliver omlagt, så der lægges mere vægt på skatter på jord og fast ejendom og mindre vægt på beskatning af virksomheders og personers indkomst, lyder anbefalingen i slutrapporten.

Læs også: Kommission: Sådan skaffer Danmark 60 milliarder

Det kan blandt andet ske ved at ophæve fastfrysningen af ejendomsværdiskatten, som gradvist bør hæves til et niveau, der neutraliserer skattefordelen ved rentefradraget.

Grundskylden skal bevares og gerne tillægges større vægt i den samlede beskatning, lyder det.

Til gengæld skal ejendoms- og grundvurderingerne være mere præcise og løbende tilpasses de aktuelle markedspriser.

Kommissionen anbefaler, at man fortsætter de senere års bestræbelser på at sænke marginalskatterne og antallet af danskere, der betaler topskat. Men kun hvis der er råd - eller "finanspolitisk råderum".

Og sænkning af selskabsskatter bør komme i første række, mener kommissionen.

- Behovet for personskattelettelser må dog løbende afvejes overfor det behov for lettelser i selskabsbeskatningen, som den internationale skattekonkurrence måtte medføre.

Kommissionen slår fast, at selskabsskatten i Danmark er på niveau med vores nabolande.

- Hvis produktiviteten skal være i top, er det vigtigt, at det forbliver sådan, skriver kommissionen i sin syvende og afsluttende rapport.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.