Kommission: Sådan skaffer Danmark 60 milliarder

Produktivitetskommissionen mener, at BNP kan vokse med 60 milliarder kroner i 2020, hvis anbefalinger følges.

Hvis regeringen og et flertal i Folketinget følger Produktivitetskommissionens lange liste over forslag til at øge produktionen i Danmark, kan bruttonationalproduktet (BNP) realistisk set vokse med 60 milliarder kroner i 2020.

Det anslår kommissionen selv på dagen, hvor den fremlægger mere end 100 forslag om alt fra boligskat til energi og styring af den offentlige sektor.

Ifølge Produktivitetskommissionen vil det imidlertid kræve "gennemgribende reformer" at nå målet på de 60 milliarder kroner.

Til gengæld vil det være muligt for regeringen at nå sit erklærede mål om at gennemføre effektiviseringer i den offentlige sektor for det, der svarer til 12 milliarder kroner i 2020, fastslår kommissionen.

- Hvis kommissionens anbefalinger bliver fulgt, er det realistisk at nå det politiske mål om at hæve BNP med 14 milliarder kroner i 2020 gennem tiltag, der styrker produktiviteten i den private sektor, siger kommissionens formand, Peter Birch Sørensen.

Produktivitetskommissionen understreger, at Danmark fra midten af 1990'erne har tabt terræn, når det kommer til produktiviteten. Voldsomt terræn, endda.

Hvis Danmark siden 1990'erne eksempelvis havde fulgt med produktiviteten i USA, så havde samfundet i dag været 360 milliarder kroner rigere, anfører kommissionen.

Det svarer til, at en gennemsnitlig LO-familie ville have haft 3000 kroner mere til sig selv om måneden efter skat, og at det offentlige ville have kunnet købe langt billigere ind, svarende til en fordobling af antallet af lærere i 1. til 4. klasse.

/ritzau/

 

 

Emneord: Produktivitetskommissionen, BNP, Peter Birch Sørensen, Produktivitet
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 04.05.18 Velfærd
  Finansministeriets analyse af beskæftigelsesindsatsen

  Der er forskel på, hvor godt de forskellige redskaber i beskæftigelsesindsatsen virker. Det viser en ny analyse fra Finansministeriet.

 • 16.01.15 Ledelse
  Sygehusene forbedrer produktiviteten

  De offentlige sygehuse har i perioden 2012 til 2013 øget produktiviteten og følger dermed den positive udvikling fra de foregående år. Det viser en ny rapport fra Sundhedsministeriet, Finansministeriet og Danske Regioner.

 • 28.10.13 Politik
  Tag faget tilbage

  Tiden er kommet til, at vi som sundhedsfaglig gruppe melder fra over for myndighedernes tiltagende kontrol og bureaukrati og kræver faget tilbage.

 • 10.09.13 Velfærd
  Kommuner og regioner: mere resultatløn

  Både KL og Danske Regioner støtter ønsket om øget brug af resultatløn til offentligt ansatte. Fagforeningerne er lydhør, men skeptiske.

 • 10.09.13 Velfærd
  Også den offentlige sektor skal op i gear

  Produktivitetskommissionen peger på effektivisering i det offentlige for milliarder af kroner, hvor de konkrete resultater i den offentlige sektor skal være i fokus. Det bakker DI fuldt ud op om.