Kommune i langvarig strid med psykisk syge

Velfærd

09/03/2015 08:55

Nick Allentoft

En noget særpræget udgave af Davids kamp mod Goliath udspiller sig nu på andet år i Storebæltsbyen Korsør.

En gruppe psykisk sårbare borgere nægter at bruge et værested, der er placeret i et belastet boligkvarter i byen, fordi de - efter mange skræmmende episoder - er bange for at komme i kvarteret.

Det skriver DR P4 Sjælland i dag.

Kommunen fastholder på sin side, at de psykisk syge er nødt til at bruge værestedet, hvis de ønsker et egentligt kommunalt tilbud i deres hjemby - eller også kan de blive transporteret i bus til tilbud i andre byer i kommunen.

                   Læs også: Grundlæggende værdier skal stå fast

Brugerne oplever tyverier, trusler og tilråb

Værestedet Birkehuset ligger midt i boligkvarteret Motalavej, der er på regeringens liste over særligt udsatte boligområder, og her har brugerne de senere år måttet finde sig i vold, hærværk og tilråb, fortæller en af de psykisk sårbare borgere, Henrik Skov.

- Vi har oplevet overfald, tyverier og trusler, og vores bus er for et par år siden blevet brændt af, og der har været tilråb som "danskersvin", "de tossede er tilbage" og "lortekommune", siger Henrik Skov til DR P4 Sjælland.

Det har fået en stor gruppe borgere med diagnoser som depression, angst og skizofreni til at blive væk fra Birkehuset. Specielt efter en meget dramatisk nytårsaften for godt et år siden, hvor kvarteret var præget af hærværk, ildspåsættelser og trusler mod politi og brandvæsen.

Festlokale er blevet det nye værested

Omkring femten tidligere brugere af Birkehuset har siden da mødt hinanden tre gange om ugen på et alternativt værested, et festlokale ved et ældrecenter, som de selv driver i en mere rolig del af byen. Siden oktober sidste år har kommunen stillet et par medarbejdere til rådighed for det alternative værested i to timer hver anden uge.

De utilfredse brugere ønsker dog et permanent værested med hele paletten af kommunale tilbud - herunder personale, de kan snakke med - i et mere roligt kvarter, men selv om kun få borgere i dag bruger Birkehuset, nægter kommunen at komme de psykisk syge i møde, siger Henrik Skov.

- Det er som om, at de ikke tager os seriøst og mener, at vi i hvert fald ikke skal bestemme, hvor vores værested skal ligge, siger han til DR P4 Sjælland.

Kommune: Ikke råd til nyt værested

Det billede kan formanden for handicap- og psykiatriudvalget i Slagelse Kommune, Anders Koefoed (V), dog ikke genkende.

Han siger, at kommunen har været i dialog med de utrygge borgere og har opfyldt de ønsker, "der er realistiske". Der er nemlig ikke råd til et helt nyt værested, som brugerne selv har peget på - en løsning til flere millioner kroner.

Samtidig understreger Anders Koefoed, at der er gjort en stor indsats for at skabe ro i Motalavej-kvarteret, og det har resulteret i, at der ikke længere er vold og anden utryghedsskabende kriminalitet i området.

- Der vil også blive placeret handicapboliger i kvarteret, og det ville vi aldrig gøre, hvis det ikke var trygt, siger Anders Koefoed til radiostationen.

Enhedslisten: Man kan ikke føre politik imod syge mennesker

Flere politikere i byrådet er dog stærkt utilfredse med, at kommunen ikke er mere imødekommende over for de psykisk syge borgere.

- Hvis man havde ønsket at løse denne konflikt, kunne det være sket for lang tid siden, lyder det fra byrådsmedlem Frederik Pedersen fra Dansk Folkeparti. Han får opbakning fra Enhedslistens byrådsmedlem Thomas Clausen, der mener, at kommunen burde give sig i den fastlåste situation.

- Man opfatter den her gruppe syge mennesker som en pressionsgruppe, og det kan man ikke være bekendt. Man kan ikke føre politik imod syge mennesker, siger Thomas Clausen til DR P4 Sjælland.

Landsforening vil have flyttet værestedet

Hos landsforeningen Sind mener man også, at sagen nu må have en ende.

- De ansvarlige politikere burde sætte sig ned og overveje, om de måske har taget fejl. Det er jo menneskeligt nok, og det har politikere også lov til, siger næstformand Ingelise Svendsen, der ikke mener, at et værested hører til i et belastet boligområde.

- Den eneste løsning er at flytte værestedet. Ellers kan det her stå på i årevis, siger hun.

Mest Læste

Annonce