- Det egner sig ikke i en digital tidsalder, for det er ikke sikkert nok, siger formand for Rådet for Digital Sikkerhed, Birgitte Kofod Olsen om CPR-nummeret.

Kommuner og råd: Drop CPR-nummeret

Infrastruktur

22/05/2014

Freja Eriksen

Personnummeret skal afskaffes som identifikation, mener kritikere, men Socialdemokraterne afviser.

Drop CPR-nummeret som identifikation i de offentlige systemer. 

Sådan lyder opfordringen fra flere sider, efter det torsdag er kommet frem, at DR gennem relativt simple søgninger på internettet har fundet mere end 1400 personnumre på navngivne borgere. 

- Det egner sig ikke i en digital tidsalder, for det er ikke sikkert nok. Derfor bør man afskaffe det og lave en krypteret, digital ID, som kan fastslå identiteten, påpeger Birgitte Kofod Olsen, som er formand for Rådet for Digital Sikkerhed, over for Ritzau.

Læs Birgitte Kofod Olsen: Privatliv og tillid sættes på spil med usikre offentlige it-systemer

- I mange tilfælde behøver myndighederne ikke at vide, hvem borgeren er, men blot at det er den rigtige borger, man henter oplysninger om, uddyber hun.

Rådets formand mener, at de 21 kommuner, som CPR-numrene stammer fra, relativt simpelt kunne sikre sig mod, at de bliver offentlig tilgængelige, men hos Forbrugerrådet Tænk påpeger seniorjurist Anette Høyrup, at en låst dør ikke altid er nok til at holde kriminelle ud.

Derfor tilslutter organisationen sig ønsket om at adskillige identifikation og personlige oplysninger.

- Så længe det offentlige kobler følsomme oplysninger som eksempelvis diagnoser sammen med folks ID, så vil det være farligt. Man vil stadig kunne hacke databaser, pointerer hun.

Hos Kommunernes IT-Arkitekturråd, som arbejder med kommunernes digitale struktur, erkender formand Henrik Brix, at det er "beklageligt", "fuldstændig uacceptabelt" og "bare ikke godt nok", at de følsomme data har ligget frit fremme.

Læs også: Professor: CPR-numre er rystende usikre

Han mener, at kommunerne kan stramme op på procedurer og uddannelse for de medarbejdere, der håndterer persondata. Men samtidig tilslutter han sig ønsket om et opgør med CPR-nummeret.

- Det er et stort problem, at CPR-nummeret er databærende. Det system har for mange år på bagen i forhold til virkeligheden i dag, siger formanden.

Hos regeringspartiet Socialdemokraterne er retsordfører Trine Bramsen imidlertid uenig.

- Næsten uanset hvilken model man finder frem til, så vil den kunne misbruges. Det afgørende er, hvad man kan bruge CPR-nummeret til. Det må aldrig stå alene, når man skal oprette eksempelvis et telefonabonnement, og det er der, de politiske kræfter skal bruges, siger hun.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce