De står alene med opgaven, og det bliver endnu mere tydeligt, når den ene af forældrene dør, siger landsformanden for LEV, de handicappedes talerør, Sytter Kristensen.
-Den tragiske sag fra Skælskør, hvor en mor tager livet af sin 43 årige handicappede datter, er et rystende bevis på, at familierne til voksne handicappede bliver overladt til sig selv, også når en af forældrene dør, siger LEV-formanden.
Sytter Kristensen siger, at det ikke kun er Slagelse, men alle kommuner der glemmer at se på hele familien, når der sker en afgørende ændring.
- Det er desværre generelt. Kommunen ser kun på den handicappede, men kerer sig ikke om de mennesker, der passer den handicappede de fleste af døgnets timer, nemlig forældrene.
- Sagen fra Skælskør er ekstra tragisk. Moderen står alene med afmagten og det store ansvar da hendes mand dør. Her burde det offentlige have forsøgt at hjælpe og støtte moderen, der jo var i sorg, også selvom hun ikke selv beder om hjælp, siger Sytter Kristensen.
Formanden for socialudvalget i Rødby, Gert Mortensen der i mange år har været formand for Danske handicaporganisationer og medlem af det sociale nævn på Lolland erkender, at kommunerne ikke slår til.
- Det er blevet helt galt efter amterne blev nedlagt og kommunerne overtog de handicappede. Vi mistede så meget ekspertise og dermed indsigt i hvad det er de her familier kæmper med. For det er en kæmpe opgave at være forældre i så mange år, også en meget større opgave end forældre til almindelige børn, der jo i de fleste tilfælde flytter hjemmefra langt tidligere og kan klare sig selv.
- Det kræver stor indfølingsevne at hjælpe disse forældre, der både er meget stærke og på samme tid sårbare. Hvis man skal overtale dem til, at deres voksne børn flytter på institution, kræver det empati og et rigtig godt samarbejde mellem kommune og forældre, siger Gert Mortensen.