Kommunerne kender dem allerede men: 300 mio skal afklare langtidsledige

Velfærd

28/10/2016 11:08

Nick Allentoft

Regeringen vil hive borgere ud af kontanthjælp. Men socialrådgiverne ved ikke, hvor de så skal sendes hen.

At vriste borgere fri af en årelang kontanthjælp er en svær affære, fordi for mange er der ikke et tilgængeligt alternativ.

Sådan lyder det fra Dansk Socialrådgiverforening.

Socialrådgiverne er kritiske over for et forslag fra regeringen om at afklare borgere, der har modtaget kontanthjælp i mindst fire år.

Regeringens intention er at flytte modtagerne væk fra kontanthjælpen. Til formålet skal bruges 300 millioner kroner fra satspuljen.

- De 300 millioner kroner vil ikke få mennesker væk fra kontanthjælp og videre i systemet.

- For kriterierne for at komme i fleksjob, ressourceforløb og førtidspension er blevet snævre og svære at leve op til, siger formand for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau.

Hvis kontanthjælpsmodtagerne kan arbejde, skal de ifølge regeringen i gang med et forløb, som kan skaffe dem en form for reel beskæftigelse.

De, der ikke kan varetage et almindeligt arbejde, skal sendes videre i fleksjob, på førtidspension eller i ressourceforløb.

Folk på årelang kontanthjælp har ofte en psykisk sygdom, svære sociale problemer eller et handicap, der endnu ikke er grundigt dokumenteret, forklarer Majbrit Berlau fra Dansk Socialrådgiverforening.

Det er uden tvivl vigtigt, at deres sagspapirer bliver gennemgået, og at deres situation bliver afklaret, understreger hun. 

Det samme gør formanden for KL's arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalg, Thomas Kastrup-Larsen (S).

- Det er positivt, at man vil afsætte flere penge til sagsbehandlingsområdet. Men vi må sige, at vi har arbejdet målrettet med de her mennesker i en lang periode, siger Thomas Kastrup-Larsen.

Han fremhæver, at kommunerne de seneste år har løftet mange kontanthjælpsmodtagere videre til arbejde eller uddannelse.

At få resten med på vognen bliver svært, forventer han.

- Nogle er på kontanthjælp, fordi de har været syge i en lang periode og har psykiske problemer, men ikke har kunnet kvalificere sig til eksempelvis en førtidspension, siger Thomas Kastrup-Larsen.

FAKTA: Plan for folk på langvarig kontanthjælp Regeringen vil bruge 300 millioner kroner på plan for 35.000 personer på kontanthjælp i over fire år.  Kontanthjælp er tænkt som en midlertidig ydelse. Alligevel har godt 35.000 personer levet af kontanthjælp i over fire år. De er ikke kommet tættere på at kunne forsørge sig selv.   Regeringen vil bruge cirka 300 millioner kroner fra satspuljen i de næste tre år på en plan for disse 35.000 mennesker.    Hvis de vurderes at have deres arbejdsevne varigt og væsentligt nedsat, skal det afklares, om de for eksempel skal flyttes til et ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension.    Planen omfatter:   * Hver person skal have en plan for individuel støtte rettet mod job. Kommunens tværfaglige rehabiliteringsteam skal have sagen, hvis personen åbenlyst er i målgruppen for ressourceforløb fleksjob eller førtidspension.   * Personen får individuelt, håndholdt støtte i 13 uger med fokus på virksomheder. Personen skal hjælpes til at kontakte relevante virksomheder for at matche den rigtige person med den rigtige virksomhed.   * Når der er lavet det rette match mellem person og virksomhed, skal de indgå en aftale om et virksomhedsforløb. Aftalen skal som udgangspunkt sigte mod ordinære timer, hvor målet er at opnå lønnede timer på virksomheden.    Kilde: Beskæftigelsesministeriet   /ritzau/  

Mest Læste

Annonce