I tv og på internettet bliver danskerne bombarderet med reklamer for hurtige lån. Udbyderne har navne som Alfalån, Kvikfinans, Ferratum, Vivus eller Lånebanken.
Bag mange af udlånerne står de samme selskaber og for de selskaber, hvis regnskaber er tilgængelige, ses en stor vækst i branchen.
- Der en generel trend i samfundet om, at folk ønsker hurtigere og hurtigere beslutninger.
- Skal man have noget, så er det ikke noget med at spare op i tre måneder. Så er det her og nu.
- Så for os, der udbyder den type services, er der vækst i efterspørgslen, siger Lars Thuesen, administrerende direktør for Basisbank.
Basisbank er på kort tid blevet en af de helt store spillere i branchen. På få år har banken øget sit udlån til forbrug via selskaber som Lånlet, Hotlån og Kvikfinans til 1,5 milliarder kroner.
LÆS OGSÅ: Kviklån er formue i kontanthjælpssystemet
Sidste år var der alene nyudlån for 882 millioner kroner, og i sit regnskab skriver Basisbank, at man fik 2700 nye kunder om måneden.
Men Basisbank er ikke alene om at opleve markant vækst.
4 Finance, der står bag blandt andet Vivus og Zaplo, har øget sin omsætning fra tre millioner kroner i 2012 til 262 millioner kroner i 2016. Alene det år bød på en omsætningsvækst på 57 procent.
En af de største aktører på markedet er 3C Retail, der står bag D:E:R, L'EASY og en stribe brands som Modus Finans og Føniks Privatlån.
3C Retail har også øget udlånet med 1,4 milliarder kroner siden 2012.
Bank Norwegian, der kom ind på markedet i december 2015, har på et år opbygget et udlån på estimeret over en milliard kroner.
- Man skal altid slås om at få kunder i biksen. Men det er ikke mit indtryk, at konkurrencen er blevet hårdere de seneste år.
- Der er meget lidt loyalitet hos kunderne, så man skal købe kunden fra gang til gang så at sige, siger Lars Thuesen fra Basisbank.
Kvikudlånerne er blevet voldsomt kritiseret for deres høje renter og for at lede forbrugere ind i gæld, de ikke kan komme ud af.
Forbrugerrådet advarer mod hurtige lån Det går absolut strygende for dem, der yder lån uden sikkerhed til forbrug i Danmark. Men det kommer forbrugerne til skade at gå uden om bankerne for at finansiere rejser, gaver eller bare rent forbrug.
Sådan er meldingen fra Forbrugerrådet Tænk, hvor seniorøkonom Morten Bruun Pedersen holder et øje på markedet.
- Jeg kører nogle gange i tog fra Østerport til Sorø. Jeg talte otte reklamer for kviklån på den tur. Og går man på nettet, så bliver man bombarderet med reklamer.
- Så der må jo være penge i skidtet for dem, der låner ud, siger Morten Bruun Pedersen.
Ifølge ham er der ikke meget positivt at hente som forbruger, hvis man går til online udlånere.
- Vi ser jo resultaterne herinde hos vores gældsrådgivning. Det er vores klare opfattelse, at folk får problemer med de her lån og må låne for at betale af på gammel gæld.
- Så vi opfordrer forbrugerne til slet ikke at tage disse lån. Hvis man ikke har pengene til at købe noget i den ene måned, så har man det nok heller i den næste.
- Og er man nødt til det, så synes vi hellere, at folk skulle gå i banken. Her får man i det mindste kontakt til en rådgiver, der kan tage en snak om, hvorvidt man kan svare gælden, siger Morten Bruun Pedersen.
Den store vækst og de mange reklamer, tror Morten Bruun Pedersen, hænger sammen med, at der flyder mange internationale penge ind på det danske lånemarked.
- Mange steder i udlandet er man begyndt at regulere markedet og sætte maksimumrenter.
- Det, tror jeg, har fået mange af selskaberne til at søge mod Danmark. Pengene strømmer jo derhen, hvor de har lettest arbejdsbetingelser. Og det har de i Danmark, siger Morten Bruun Pedersen.
Blandt store, internationale spillere, der de seneste år er gået ind på det danske marked, er eksempelvis lettiske 4Finance, norske Bank Norwegian og svenske Resurs Bank.
/ritzau/
Indeholder reklame links