Det er problematisk, at omkring 7000 borgere fra januar får en læge, som er ansat af en privat virksomhed i stedet for den velkendte praktiserende læge, lyder det fra formanden for Praktiserende Lægers Organisation, PLO, Bruno Melgaard Jensen.
- Det er bekymrende. Borgerne i de områder kommer til at få et helt andet tilbud end det, som de har været vant til, fra deres egen læge, siger formanden.
Fra 1. januar skal Nordic Medicare, lægevirksomheden Erland Andersen og Falck Healthcare nemlig til at drive lægeklinikker i Balling, Sunds og Lemvig i Midtjylland.
Ingen praktiserende læger ville overtage klinikkerne, som derfor blev sat i udbud. Generelt er der mangel på læger, som vil slå sig ned i udkantsområderne.
I Region Nordjylland driver Falck Healthcare allerede lægeklinik i Thy, og regionen har planer om at sætte klinikker i udbud til foråret.
Bruno Melgaard Jensen kritiserer, at lægerne, som bliver ansat i praksisserne, ikke skal binde sig til en længere periode end minimum seks måneder. Lægerne kan derfor ikke opnå det samme forhold til sine patienter og omvendt, som ved andre praktiserende lægeklinikker, frygter han.
- Det er rart for patienten at vide, hvem man møder. Men også, at lægen ved lidt om dig, så du ikke skal starte helt forfra hver gang, siger han.
Det er kontorchef i Nære Sundhedstilbud i Region Midtjylland Lasse Guldbrandsen enig i, og optimalt set så han gerne, at det var læger, der overtog ydernumrene, som slog sig ned og blev der de næste 30 år.
Men det har ikke været muligt, fortæller han.
- Vi har haft situationer, hvor vi har skiftet læge på ugentlig basis på de regionsklinikker, vi har drevet, i Lemvig og Balling, siger han og fortsætter:
- Derfor synes vi rent faktisk, at vi har fået en markant forbedring med udbuddet.
Det er ikke kun Nord- og Midtjylland, der har problemer med lægedækningen. Region Syddanmark har blandt andet ansat udenlandske læger for at komme lægemanglen til livs, mens Region Sjælland har oprettet regionsklinikker i Kalundborg og Nakskov.