- Vi er nødt til at lytte til de meldinger, vi får fra skolerne, og derfor har vi fundet pengene, siger formand for kommunens undervisningsudvalg Malene Barkhus (V), der vurderer, at det især er den forkortede forberedelsestid, der stresser lærerne og udløser det stigende fravær.

Læreres sygefravær er dyrt

Ledelse

27/11/2014 10:04

Nick Allentoft

Vikarbureauer har travlt med at rykke ud med lærere til landets folkeskoler. Flere kommuner må finde ekstra penge til vikarer.

Et voksende sygefravær blandt lærerne i folkeskolen tvinger skoleledere flere steder i landet til at hyre professionelle vikarbureauer for at sikre elevernes undervisning.

Årsagen til fraværet er lærernes arbejdstidsregler som følge af den nye reform. Formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen siger til Ritzau, at et stigende antal lærere er så pressede, at de melder sig syge.

- Vi ser en markant stigning i sygefraværet i rigtig mange kommuner. Det er ikke bare to dages snue, men desværre lærere, der går ned med stress i længere perioder, siger Anders Bondo Christensen.

Ingen har præcise tal på stigningen i sygefraværet, men ifølge en opgørelse fra Lærerforeningen vokser det i 11 kommuner, herunder København, Frederiksberg, Helsingør, Odense, Svendborg og Aarhus.

I Frederiksberg Kommune, hvor sygefraværet er steget med 28 procent, måtte kommunalbestyrelsen i denne uge ekstraordinært afsætte 1,2 millioner kroner på budgettet til vikardækning i dette skoleår.

- Vi er nødt til at lytte til de meldinger, vi får fra skolerne, og derfor har vi fundet pengene, siger formand for kommunens undervisningsudvalg Malene Barkhus (V), der vurderer, at det især er den forkortede forberedelsestid, der stresser lærerne og udløser det stigende fravær.

- Jeg kan godt forstå, at der er et pres, hvis man, som det er tilfældet på nogle skoler, kun har ti minutters forberedelse til hver lektion. Derfor opfordrer vi skolelederne til at tilrettelægge forberedelsestiden på en anden måde, og det er mange i gang med, siger hun.

I Svendborg Kommune nikker formand for udvalget for børn og unge Mette Kristensen (V) genkendende til, at begyndelsen på reformen har været problematisk på mange skoler. Men hun vurderer, at der er tale om en overgang, da tal for oktober viser et lille fald i sygemeldingerne.

- Det giver mig håb om, at hele forandringen i folkeskolen, så småt er ved at lande, siger Mette Kristensen.

I Helsingør Kommuner ser det mindre lyst ud. Mens fraværet i oktober sidste år var på 5,2 procent, lå det i samme måned i år på 8,6 procent. Ifølge Christian Holm Donatzky (R), formand for uddannelsesudvalget, er kommunen i øjeblikket i gang med at undersøge, hvor meget det vil koste i vikartimer.

- Det her er en kæmpe ændring i lærernes arbejdsliv. De skal vænne sig til en ny situation, og det er ingen hemmelighed, at mange synes, det er svært, siger han.

I Folketingets børne- og undervisningsudvalg vækker det høje sygefravær bekymring. Formand for udvalget Annette Vilhelmsen (SF) opfordrer kommunerne til at sikre et bedre arbejdsmiljø i folkeskolerne i stedet for at bruge pengene på vikarer.

- Folkeskolen skal fungere godt, og det gør den ikke, når den er fyldt med vikarer. Jeg vil kraftigt anbefale, at KL tager sygefraværet alvorligt og går i dialog med lærerne, siger hun til Ritzau.

Sygefraværet kan læses direkte i skolernes forbrug af vikarer. Siden reformen trådte i kraft, har de bestilt dobbelt så mange vikarer, oplyser Pædagogisk Vikarbureau og Skolernes Vikarbureau til Avisen.dk.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce