I slutningen af denne eller i starten af næste uge vil Socialdemokraterne fremlægge et beslutningsforslag om en faglig udredning af Godhavnsdrengene og andre udsatte grupper, som blev udsat for overgreb på statslige institutioner i årtierne efter Anden Verdenskrig.
Det oplyser partiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, til Ritzau, efter at Østre Landsret med en dom har bremset Godhavnsdrengens kamp i retssystemet for at få oprejsning for deres ødelagte barndom på børnehjemmet Godhavn i 1960'erne.
I en dom 11. december henviser landsretten til en lovændring, som med tilbagevirkende kraft afskærer Godhavnsdrengene fra at anke Københavns Byrets dom fra april 2015.
Byretten frifandt Socialministeriet som statens repræsentant, fordi Godhavnsdrengenes sag var forældet. Byretten tog ikke stilling til et eventuelt erstatningsansvar, og Godhavnsdrengene ankede for at opnå en såkaldt realitetsbehandling.
De stævnede i april 2014 Socialministeriet med krav om undskyldning og symbolsk erstatning på én krone. Dertil kom 10.000 kroner, som var forudsætning for at anlægge sagen.
Efterfølgende blev beløbsgrænsen for at anke uden tilladelse fordoblet til 20.000 kroner.
- Hvordan kunne vi gætte det. Afgørelsen strider mod princippet om ikke at lovgive tilbagevirkende til ugunst for borgerne, siger advokat Bjørn Elmquist, som repræsenterer Godhavnsdrengene.
Poul Erik Rasmussen repræsenterer 170 medlemmer af Foreningen Godhavnsdrengene. Mange af dem har lidt skibbrud i livet på grund af den fysiske og psykiske vold på børnehjemmet i Nordsjælland.
- Vi kan ikke klare et system, som laver loven om til sin egen fordel med tilbagevirkende kraft, siger Poul Erik Rasmussen.
Foreningen har tidligere sagt, at den vil prøve at få sagen for Højesteret, men det bliver nu næppe nødvendigt. Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, har tidligere bebudet, at partiet ville fremlægge beslutningsforslaget.
- Hun har lovet et beslutningsforslag. Hvis vi får en undskyldning, er der ingen grund til at fortsætte retssagen, siger Poul Erik Rasmussen.
Og nu bliver beslutningsforslaget altså fremlagt.
- Så håber jeg, at vi kan overbevise vores kolleger i Folketinget om, at en undskyldning er på sin plads, siger Pernille Rosenkrantz-Theil til Ritzau.
- Det er afgørende vigtigt, at staten indrømmer det, når den begår fejl. Og det er en stor del af det at læge sårene, at man får en undskyldning, fortsætter hun.
/ritzau/