Måling: Dansk Folkeparti er det største parti

Politik

28/05/2014 07:51

Nick Allentoft

Stemmeslugerne fra EU-valget lægger sig foran Venstre i en ny måling. Kommentator kalder målingen dramatisk.

For første gang nogensinde er Dansk Folkeparti Danmarks største parti i en vælgermåling. 

Hvis der var folketingsvalg i dag, ville partiet få 23,9 procent af stemmerne, viser målingen, som You­Gov har foretaget for metroxpress.

Partiformand Kristian Thulesen Dahl og co. overhaler dermed Lars Løkke Rasmussens bilags­plagede Venstre, der går tilbage med 4,4 procentpoint til 21,3 procent.

- Det er en meget dramatisk og opsigtvækkende måling og en bragende succes for Kristian Thulesen Dahl oven på EP-valget. Holder det her frem til valgdagen, vil der være tale om et historisk jordskred, siger politisk kommentator på Børsen Helle Ib til metroxpress.

Hun mener ikke, at målingerne få Thulesen Dahl til at stræbe efter statsministerposten.

- Han er klog nok til at vide, at han ikke kan samle Danmark som statsminister, mener hun. 

Formanden selv gør det også klart, at han ingen ambitioner har om at gå i regering efter næste valg.

- Det handler ikke om, at vi ikke vil tage ansvar. Vi jagter indflydelse, ikke minister­poster, siger Kristian Thulesen Dahl til metroxpress og tilføjer, at han ikke tror, at målingen vil holde frem til valgdagen.

- Lige nu rider vi på en bølge på grund af EP-valgkampen, som lå godt til os. Men om noget tid er vi tilbage på et mere normalt niveau, tilføjer han. 

Kristian Thulesen Dahl får dog også et skulderklap af vælgerne i en måling i Jyllands-Posten onsdag. Her betragter 49 procent af vælgerne DF-formanden som mere troværdig end Løkke og Thorning. Kun 13 procent mener, at Løkke er den mest troværdige af de tre partiledere.

Mandag viste en måling fra Voxmeter foretaget for Ritzau til gengæld, at Dansk Folkeparti var det tredjestørste parti med 19,2 procent af stemmerne. Målingen gav samtidig Venstre 22,1 procent af stemmerne, og Socialdemokraterne var det største parti med 22,6 procents opbakning.

YouGov-målingen omfatter 1564 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18-74 år fra YouGov Panelet, der har svaret i perioden 22.-25. maj. Den maksimale usikkerhed i undersøgelsen er +/- 2,5 procentpoint.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce