Mærsk sælger sin olie- og gasforretning til franske Total

Infrastruktur

21/08/2017 09:09

Nick Allentoft

Det er lykkedes Mærsk-koncernen at finde en køber til Maersk Oil. Salget indbringer 7,45 milliarder dollar. Total ser overtagelsen af Maersk Oil som et længerevarende partnerskab. København-kontor skal styrkes.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Efter lang tids søgen er det lykkedes A.P. Møller-Mærsk at finde en køber til selskabets olie- og gasforretning.

Aftageren er det franske olieselskab Total, der må lægge 7,45 milliarder dollar, svarende til godt 47 milliarder kroner.

Det oplyser Mærsk-gruppen i en fondsbørsmeddelelse.

En del af betalingen sker i Total-aktier til en værdi af 4,95 milliarder dollar. Det betyder, at Mærsk vil eje 3,76 procent af det franske selskab, når handlen er gennemført.

Desuden overtager Total gæld for 2,5 milliarder dollar.

Ifølge pressemeddelelsen er det Totals plan at bevare Maersk Oils nuværende kontorer i København og Esbjerg.

- Vi er meget glad for, at vi får et nyt ankerpunkt i Danmark, som skal huse vores forretningsenhed for Nordsøen og overvåger vores operationer i Danmark, Norge og Holland, hedder det i en pressemeddelelse fra det franske selskab.

Maersk Oil leverede et resultat efter skat på 477 millioner dollar sidste år, og andet kvartal i år var også positivt med et overskud på 191 millioner dollar trods en lavere produktion end samme periode sidste år.

A.P. Møller-Mærsk meddelte i september sidste år, at man ville forfølge en ny strategi.

Som en delvis konsekvens af de faldende oliepriser besluttede koncernledelsen fremover at satse på transport og logistik.

Derfor skulle olie- og gasforretningen skilles fra. Enten som et selvstændigt aktieselskab eller ved at sælge den til en interesseret køber.

Mærsk-koncernen ejer og driver dog fortsat selskaber, der beskæftiger sig med olieindustrien.

Det gælder blandt andet Maersk Drilling, der har ekspertise i at bore efter olie, Maersk Supply Service, der servicerer olieboreplatforme til havs og Maersk Tankers, der sejler med olieprodukter.

Handlen ventes gennemført i begyndelsen af næste år. Det kræver dog, at konkurrencemyndighederne siger god for den.

  Total-direktør: Vi vil bygge videre på Mærsks styrker Når franske Total er villig til at give 47 milliarder kroner for Maersk Oil, så handler det om mere end de boreplatforme og oliekoncessioner, der følger med i købet. For Total har det også været afgørende, at Maersk Oil-organisationen er stærk på det teknologiske og vidensmæssige plan.   - Derfor drejede vores opkøb også om at overtage de nuværende ansatte, som kommer til at være en stærk rygrad i vores operationer i Nordsøen fremover, siger administrerende direktør Patrick Pouyanné på en telekonference med danske journalister.   Planen er ifølge direktøren at fortsætte de nuværende aktiviteter i Esbjerg, hvor omkring 1200 ansatte arbejder med at hive olie og naturgas op af havbunden.   Samtidig skal det nuværende hovedkontor i København med knap 500 ansatte have tilført nye kræfter.    - Det er vores hensigt, at København skal være hovedkontor for vores operationer i Nordsøen, og i den forbindelse vil vi tilføre nogle stabs- og støttefunktioner.   - Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at opkøbet ikke vil få betydning for de nuværende ansatte, men vores klare intention er at bygge videre på de styrkepositioner, der findes i Danmark i forvejen.   - Og vi vil under alle omstændigheder bestræbe os på at tilbyde andre job i Total-koncernen, siger han.   Patrick Pouyanné fortæller, at han selv henvendte sig til Mærsks koncernchef, Søren Skou, da Mærsk-gruppen overvejede en børsnotering af sit olieselskab.   Tilbuddet til Skou gik ud på at etablere et partnerskab, hvor Mærsk fik aktier i Total mod at afgive ejerskabet af olieforretningen.   Det er Totals største opkøb siden overtagelsen af Elf i begyndelsen af årtusindet.   Franskmændene forventer at opnå en produktion på 500.000 tønder olie om dagen i Nordsøen, hvilket vil gøre Total til områdets næststørste producent efter Statoil.   Som en del af aftalen og for at styrke partnerskabet mellem Total og Mærsk-gruppen har A.P. Møller Holding - der sidder på flertallet af stemmerne i A.P. Møller-Mærsk - fået tilbudt en plads i Totals bestyrelse.   FAKTA: Her er den franske køber af Mærsks olieforretning Den franske køber af Mærsks olieforretning er en global virksomhed med næsten 100.000 ansatte. Tre punkter tilføjet til sidst om Totals søgen efter olie og gas i Danmark.

A.P. Møller-Mærsk har mandag meddelt, at man sælger selskabets olie- og gasforretning til det franske olieselskab Total for 47 milliarder kroner.

Læs om den franske køber her.

* Total er verdens fjerdestørste olie- og gasselskab.

* Selskabet dækker hele olie- og gaskæden fra råolie- og naturgasefterforskning til produktion, transport, raffinering, marketing og international oliehandel.

* Total beskæftiger sig ikke kun med olie og gas. Selskabet satser også grønne energiformer som solenergi og biogas.

* Selskabet blev etableret i 1924 som "Compagnie française des pétroles" ("Det Franske Oliekompagni", red.)

* I 1985 blev selskabet omdøbt til Total CFP, og i 1991 blev navnet reduceret til Total.

* Total har aktiviteter i flere end 130 lande og har på verdensplan 98.000 medarbejdere.

* Selskabet havde sidste år en omsætning på omkring 150 milliarder dollar.

* I Danmark er Total en del af et konsortium, der skal efterforske, om der er mulighed for at udvinde skifergas fra den danske undergrund.

* Licensen giver ret til at søge efter olie og gas i Nordjylland og Nordsjælland i en årrække.

* I 2015 meddelte Total dog, at man dropper udvinding af olie og gas i Dybvad i Nordjylland, da forekomsten er for lille og projektet urentabelt.

Kilder: Total.com, Ritzau.

 

Mærsks olieeventyr startede i Nordsøen i 1962

 Læs om olieforretningen i det lyseblå konglomerat, der begyndte i oliebranchen for over 50 år siden:

* Maersk Oil startede i 1962, da A.P. Møller-Mærsk vandt retten til at udforske og udvinde olie og gas i Nordsøen.

* I 1975 får Maersk Oil retten til at udvikle oliefelter i Danmark.

* Maersk Oil er i dag aktiv blandt andet i USA, Algeriet, Irak, Kasakhstan og Angola.

* I 2015 producerede Maersk Oil 312.000 tønder olie om dagen.

* Det gav en omsætning på 5,6 milliarder dollar og et underskud på 2,1 milliarder dollar grundet enorme nedskrivninger efter olieprisens fald.

* I 2005 havde Maersk Oil en omsætning på 4,6 milliarder dollar og et resultat på 1,2 milliarder dollar.

* Maersk Oil er blevet hårdt ramt af olieprisen og store nedskrivninger på eksempelvis en større satsning i Brasilien, der måtte stoppes i 2014.

* I 2015 fortalte Maersk Oil, at man vil stoppe produktionen i Nordsøen, hvis ikke man får en bedre aftale med staten.

* Forhandlingerne med regeringen står på endnu.

* 21. august 2017 meddeler A.P. Møller-Mærsk, at man sælger sin olie- og gasforretning til en pris af 7,45 milliarder dollar til franske Total. Handlen ventes gennemført i begyndelsen af næste år.

Kilder: A.P. Møller-Mærsk, Maersk Oil og Ritzau

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.