Martin Schulz enstemmigt valgt som tysk SPD-leder

Politik

19/03/2017 10:09

Nick Allentoft

Valgresultat for Schulz er efterkrigstidens bedste for en SPD-leder. Han er nu klar til at udfordre Merkel.

Tidligere formand for EU-Parlamentet Martin Schulz er søndag valgt som ny leder af Tysklands socialdemokratiske parti, SPD. Han fik 100 procent af de gyldige stemmer, skriver nyhedsbureauet dpa.

Valgresultatet er det flotteste for en SPD-leder i efterkrigstiden.

Der er syv måneder til det tyske forbundsdagsvalg. 

Valgkampen er blevet en af de mest uforudsigelige i en årrække, efter at den 61-årige Martin Schulz i januar blev kørt i stilling som de tyske socialdemokraters kandidat til posten som forbundskansler.

En ny meningsmåling fra Infratest Dimap viste for få dage siden for første gang siden 2006, at SPD står til at vinde over forbundskansler Angela Merkels konservative CDU.

Ifølge målingen ville SPD få 32 procent af stemmene, hvis der var valg nu, mens CDU ville få 31 procent.

Schulz, der var formand for EU-Parlamentet fra 2012 til januar i år, havde i sin tale til de 600 delegerede og 2000 gæster på SPD's kongres i Berlin søndag fokus på social retfærdighed, udjævning af lønninger, gratis uddannelse.

Men han talte også for en hård indsats mod hverdagskriminalitet. 

- Jeg tror på, at resultatet i dag er optakten til en erobring af kanslerministeriet, siger Schulz.

Et endeligt, konkret valgprogram for SPD vil først blive offentliggjort i juni.

Schulz' mangeårige karriere i EU-Parlamentet og hans fortid som borgmester er en af de vigtige årsager til, at han har vundet så meget terræn, da folk opfatter ham som en, der kommer udefra.

Socialdemokraterne fik ved det seneste forbundsdagsvalg for fire år siden 25,7 procent af stemmerne og har siden ligget på omkring 20 procent.

Men i februar kunne effekten af Martin Schulz som ny partileder for første gang ses i en meningsmåling fra avisen Bild. Her fik SPD 31 procent mod 30 procent til Merkels CDU.

Der er forbundsdagsvalg i Tyskland til september.

/ritzau/dpa

Mest Læste

Annonce