Stemmer Danmark nej ved folkeafstemningen om det danske retsforbehold, vil det med stor sikkerhed tage flere år, før en parallelaftale om Danmarks tilknytning til Europol kan være på plads.
Det konkluderer flere jurister med indgående kendskab til Danmarks samarbejde med EU over for Politiken.
Folkeafstemning - her er det væsentlige
I mellemtiden kan Danmark risikere at ryge ud af Europol, og dermed blive stillet markant dårligere i kampen mod bekæmpelsen af kriminalitet på tværs af Europas grænser.
Dermed modsiger juristerne Dansk Folkeparti, der konsekvent hævder, at man uden tvivl kan lave en aftale om, at Danmark er med i Europol, uden at vi fjerner retsforbeholdet.
Morten Messerschmidt, medlem af Europaparlamentet for Dansk Folkeparti, fastholder dog, at Danmark alligevel kan få en parallelaftale.
- Når tidligere parallelaftaler har taget tid at forhandle på plads, skyldes det, at man der er kommet fra ingenting og har ønsket optagelse i et direktiv, siger han i en skriftlig kommentar til Ritzau.
Morten Messerschmidt fortsætter:
- I dette tilfælde er der tale om, at Danmark allerede er medlem af Europol og blot vil fastholde status quo.
- Det tager derfor ikke lang tid at undersøge, hvordan dansk medlemskab af Europol vil fungere, eftersom det allerede er en realitet.
Messerschmidt mener derfor, at regeringen skal undersøge, hvordan en parallelaftale skal se ud allerede nu.
- Der er intet til hinder for, at den nuværende regering kan igangsætte forhandlinger, som altså ikke bør tage ret lang tid, eftersom man forhandler om at fastholde den nuværende situation – ikke at opnå noget nyt.
- Det vil være min anbefaling. På den måde kan man være klar med en parallelaftale, allerede når de nye regler træder i kraft.
/ritzau/