Minister giver avis adgang til afslørende privat data

Politik

28/4/14 8:02

To politikere har tilladt, at deres private data som mails og sms'er kortlægges ned til mindste deltalje.

Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) giver et konkret indblik i hendes liv som folketingspolitiker og minister, da hun har givet adgang til hendes private data i form af skatteoplysninger, mails, sms'er og andet, hun bruger sin telefon til.

Eksempelvis viser en gennemgang, som Berlingske har lavet, at hun har udvekslet 573 sms'er med sin mor, mens hun har sendt og modtaget 1462 sms'er til og fra Andreas Hemmeth, der er pressechef hos de Radikale. Det gælder perioden fra 21. september 2011 til 5. december 2013.

Desuden bruger hun i gennemsnit 36,3 minutter på hendes løbetur rundt om søerne i København.

Klima- og energiordfører Jens Joel (S) har også ladet avisen gennemgå hans data, der blandt andet viser, at han ofte spiser ude.

Sofie Carsten Nielsen har valgt at deltage for at sætte fokus på fremtidens digitale samfund.

- Jeg vil gerne opnå, at vi får en åben og demokratisk debat om, hvordan fremtiden former sig. Vores samfund bliver mere og mere digitalt. Det giver muligheder.

- Men det giver også udfordringer. Jeg har indflydelse på, hvordan vi regulerer vores data, og så synes jeg også, at jeg må sætte mig selv i spil, siger Sofie Carsten Nielsen (R).

Berlingskes undersøgelse bygger blandt andet på analyser af 18.047 e-mail, 31.303 teledata og 2.407 bankregistreringer.

Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), kalder de to politikeres tilladelse til at grave i deres data for et "interessant eksperiment".

- Det kan få betydning for debatten om vores data, men jeg går ud fra, at det også er deres tanke med at deltage, så det kan illustreres, hvor voldsomt mange data der findes på folk.

- Jeg kan godt forstå eksperimentet, og jeg vil studere det med stor interesse. Det er en tiltrængt debat, siger han.

Regeringen har i mere end et halvt år forsøgt at lukke den overvågningsdebat, som de lækkede dokumenter fra whistlebloweren Edward Snowden og NSA har affødt, skriver avisen.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.