Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har tænkt sig godt om, efter at en anonym kilde har tilbudt skatteoplysninger fra Panama Papers om flere hundrede danskere.
Og konklusionen er klar:
Skattely - læs det væsentligste her
Skattely og de mennesker, der bruger skattely, er jaget vildt efter et gigantisk internationalt læk. Følg udviklingen her.
- Vi må løbe en risiko ved at handle med en anonym sælger, fastslår Karsten Lauritzen.
Sammen med Folketingets Skatteudvalg har han givet Skat tilladelse til at købe oplysninger fra 320 danske sager. De vedrører mellem 500 og 600 danske skatteydere, bekræfter Skatteministeriet.
Det er første gang, at Skat har fået lov til at betale for oplysninger om mulige skattesnydere.
- Når skattevæsnet får tilbudt at købe oplysninger anonymt, skal man altid overveje det grundigt. Og det har vi gjort i denne sag, siger Karsten Lauritzen.
På den ene side står hensynet til, hvem den anonyme sælger er, og hvordan oplysninger er skaffet.
- Er det et papir, der er stjålet, som skatteministeren retorisk spørger.
- Og på den anden side er der hensynet til, at vi med stor sandsynlighed kan komme efter nogle danskere, som ikke har betalt den skat, de skal, og som har skjult deres penge i skattely, fortsætter han.
Dokumenterne indeholder ifølge Politiken oplysninger om konkrete personer og viden om de metoder, som rådgivere og mellemmænd benytter.
Den eksakte pris er endnu ikke fastlagt. Men det bliver et engangsbeløb i millionklassen, bekræfter ministeren.
Det er mange penge, ovenikøbet fra danske skatteborgere, som sendes af sted via en krypteret kanal til en mulig kriminel.
Men, svarer Karsten Lauritzen:
- Jeg håber, at den gennemsnitlige danske skatteyder har det som mig: Nemlig at skattevæsnet skal komme efter de helt store svindlere, som snyder og bedrager det danske samfund.
Og dermed var den svære beslutning om Panama-oplysningerne i virkeligheden let.
- For skattevæsnet skal gå efter de store fisk og ikke de små. Og det gør vi så, siger skatteministeren.
Hvorvidt en lignende handel kan komme på tale i fremtiden, er noget sværere at sige noget om.
- Det vil være noget, man skal afgøre fra sag til sag, siger Karsten Lauritzen.
Dokumenterne der belaster verdenstoppen Panama Papers rækker langt ud over Danmark. Navne som Putin, Xi Jinping og Cameron figurerer i dokumenterne. Skandalen har ramt nogle af verdens mest kendte personer. Her kan du få overblikket over nogle af navnene:
- Islands nu tidligere statsminister Sigmund Gunnlaugsson skal siden 2007 have rådet over et offshoreselskab uden at fortælle det islandske parlament om det. Gunnlaugsson måtte træde tilbage.
- Folk tæt på det højrenationalistiske franske parti Front National og dets leder, Marine Le Pen, har drevet et "sofistikeret system af skuffeselskaber" med det formål at gemme penge i skattely, har avisen Le Monde skrevet.
- Ruslands præsident, Vladimir Putin, er også belastet af, at hans allernærmeste har scoret 13 milliarder kroner gennem skuffeselskaber i Panama. Blandt dem er hans nærmeste ven, cellisten Sergej Roldugin.
- Den spanske kongefamilie har haft forskellige roller i en virksomhed i Panama siden 1970'erne. Prinsesse Pilar de Borbón var direktør i virksomheden i 20 år.
- Tidligere premierminister i Storbritannien David Cameron blev også presset, efter at papirerne har vist, at hans far, Ian, er blandt de titusinder, som er nævnt i de lækkede dokumenter.
- Familiemedlemmer til Kinas præsident, Xi Jinping, og en række højtstående kommunistiske partifolk har etableret sig i skattely. Kinesiske medier er tavse om sagen, og al diskussion om emnet er bortcensureret på de sociale medier.
- Fodboldspilleren Lionel Messi, skuespilleren Jackie Chan og filminstruktøren Pedro Almodóvar er også nogle af de navne, der cirkulerer.
- De to tidligere landsholdsspillere i fodbold Marc Rieper og Brian Steen Nielsen er nogle af de danskere, der er nævnt i papirerne.