Minister kræver redegørelse fra Arbejdstilsynet om Siemens

Velfærd

02/05/2016 13:59

Nick Allentoft

Ansatte, der er blevet syge af job hos Siemens, bekymrer beskæftigelsesministeren, som kræver redegørelse. Arbejdstilsyn: Vi slipper ikke Siemens før alt er i orden

Det er meget bekymrende, at mindst 64 ansatte hos Siemens Wind Power i Brande ifølge DR Nyheder er blevet kronisk syge af deres arbejde, siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V).

Ministeren har derfor bedt Arbejdstilsynet om en redegørelse af sagen: 

- Herunder også med fokus på myndighedernes rolle og om der er erfaringer, som giver anledning til at ændre i praksis og regler, skriver ministeren i en mail til Ritzau.

- Det er vigtigt, at vi tager ved lære af sager som denne, for man må ikke blive syg af at gå på arbejde i Danmark. Derfor vil jeg også, når redegørelsen fra Arbejdstilsynet foreligger, invitere Folketingets partier til en gennemgang af sagen, tilføjer han.

Jørn Neergaard Larsen lægger op til et servicetjek af reglerne på området.

- I de seneste år har vi haft fokus på at kontrollere virksomhederne ud fra en mere risikobaseret tilgang. I udvælgelsen af virksomheder skal Arbejdstilsynet også anvende oplysninger om arbejdsskadesager, skriver ministeren i en mail til Ritzau. 

- Jeg mener blandt andet, vi må se på, om det i lyset af den aktuelle sag skal gøres endnu skarpere, og om reglerne virker rigtigt i forhold til de certificerede virksomheder, siger han.

Ifølge DR Nyheder har Arbejdsskadestyrelsen de seneste ti år afgjort, at mindst 64 medarbejdere hos Siemens Wind Power i Brande er blevet kronisk syge af deres arbejde. 

De ansatte har blandt andet fået eksem og astma af at arbejde med de kemiske stoffer epoxy og isocyanater, som Siemens Wind Power bruger i produktionen.

Siemens Wind Power erkender over for DR Nyheder, at situationen er uacceptabel.

- 64 folk, der kommer til skade under arbejde hos os, er 64 for meget. Det skal vi ikke have. Vi arbejder meget med det, og det skal ned på nul, siger Rasmus Windfeld, pressechef hos Siemens Wind Power, til DR Nyheder.

Arbejdstilsyn: Vi slipper ikke Siemens før alt er i orden Allerede torsdag i sidste uge var Arbejdstilsynet på besøg hos Siemens Wind Power efter oplysninger om, at flere ansatte på virksomheden er blevet syge af at gå på arbejde. Det siger kontorchef i Arbejdstilsynet Bent Horn Andersen, efter at DR Nyheder har beskrevet, at mindst 64 medarbejdere hos Siemens Wind Power i Brande er blevet kronisk syge af deres arbejde.   - Vi tager oplysningerne meget alvorligt og er nu i gang med at gennemgå virksomheden for at se, om de gør noget ulovligt, eller om der er små detaljer i for eksempel instruktionen til de ansatte, der kan blive bedre, siger Bent Horn Andersen.   - Nu skal vi til bunds i sagen. Vi slipper selvfølgelig ikke virksomheden, før vi er overbeviste om, at den har styr på sikkerheden, så de ansatte kan gå trygt på arbejde, siger han.   Ved første besøg hos Siemens var der dog ikke umiddelbart anledning til at gribe ind fra Arbejdstilsynets side, siger kontorchefen, men flere besøg følger i den kommende tid.    Arbejdstilsynet vil blandt andet have fokus på arbejdet med sundhedsskadelige kemikalier som isocyanater og epoxy, der tilsyneladende har været årsag til eksem og astma hos de ansatte.    - Vi forsøger at vende hver sten derude for at forstå, om der er noget, der kan gøres bedre, siger Bent Horn Andersen.   Sideløbende med, at Arbejdstilsynet undersøger forholdene på virksomheden, har beskæftigelsesministeren også bedt tilsynet om en redegørelse i sagen - blandt andet med fokus på myndighedernes rolle og om der er anledning til at ændre i praksis og regler.   - Vi har ikke været opmærksomme på, at der har været så mange tilfælde over en så lang årrække, siger Bent Horn Andersen.   - Her har vi at gøre med en arbejdsmiljøcertificeret virksomhed, som har påtaget sig et større ansvar i forhold til at have styr på processerne. Så vi har nok ikke været nok opmærksomme på dem og det store antal, siger han.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce