Nej til at sende flere penge

Politik

20/3/14 9:24

Nick Allentoft

Spis brød til! Det er en af de mere milde vendinger, som en række nordsjællandske borgmestre bruger, når de blankt afviser forslaget om at øge udligningen mellem landets kommuner og sende endnu flere penge fra hovedstadsområdet til dele af Jylland. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Hvis forslaget blev realiseret, ville det koste Gribskov Kommune 63 millioner kroner årligt. Det er jo helt urealistisk, siger Kim Valentin (V), borgmester i Gribskov Kommune.

Bag forslaget om ændret udligning står otte borgmestre i provinsen. Gennemføres forslaget, vil det koste de 34 kommuner i hovedstadsområdet i alt 2,4 milliarder kroner mere om året.
Rudersdals borgmester Jens Ive (V) er dog helt med på, at udligningssystemet skal ændres, men han fremhæver, at der skal helt andre parametre i spil end bare at flytte penge til Jylland. 
- Hovedstadsudligningen fra 1930’erne er forældet. Derfor bør hele systemet retænkes. Vi skal have et Danmark, der hænger sammen, men vi skal også have et Danmark, hvor der stilles fælles krav til den kommunale effektivitet. Derudover er vi nødt til at tage hensyn til, at der er meget store forskelle på leveomkostningerne, om du bor i Rudersdal eller Ringkøbing. Alt er dyrere i vores del af landet, siger Jens Ive.

Også Helsingørs borgmester Benedikte Kiær (K) hæfter sig ved de væsentligt højere leveomkostningerne i hovedstadsområdet, og påpeger samtidig at der er stor forskel på, hvad kommunerne har råd til at tilbyde borgerne. Her løber de jyske kommuner med de klart bedste faciliteter i form af moderne idræts- og svømmehaller.

- Meget tyder på, at de jyske borgmestre intet aner om, hvad der foregår i hovedstadsområdet, så de burde komme herover og se, hvilke udfordringer vi har at kæmpe med, siger hun.

Annonce