Nicolai Wammen beklager usand oplysning til Folketinget

Politik

13/3/14 9:41

Politikere vil opsplitte Forsvarets Materieltjeneste efter ny sag om urigtige oplysninger til Folketinget.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) har under et åbent samråd 18. februar givet Folketinget urigtige oplysninger i en sag om en millionordre til Forsvarets Materieltjeneste (FMT).

Ministeren har nu sendt en beklagelse til medlemmerne af Folketingets Forsvarsudvalg, fordi han på samrådet sagde, at nøglemedarbejdere i FMT ikke kendte til priserne i en bestemt licitation.

Det var forkert, men det var den besked, FMT havde udstyret ministeren med, oplyser DR Nyheder.

- Jeg er da træt af, at jeg har givet forkerte oplysninger, fordi jeg havde fået nogle ting at vide fra forsvaret, der ikke var rigtige, siger Nicolai Wammen til DR Nyheder.

Sammen med ministerens brev får forsvarspolitikerne en skriftlig beklagelse på FMT's vegne fra forsvarschefen.

Sagen stammer tilbage fra efteråret 2011, hvor en række af landets små værfter kæmpede om en ordre om vedligeholdelse af 30 patruljefartøjer fra marinehjemmeværnet.

Tidligere havde opgaven været fordelt på flere værfter, men FMT besluttede sig denne gang for at satse på et enkelt værft. Og selvom Faaborg Værft var billigst - trekvart million billigere ud af en samlet budsum på 13,5 millioner kroner - gik hele ordren til værftet på Ærø.

På samrådet i februar forklarede Nicolai Wammen, at FMT's skibsinspektører, som skulle give deres indstilling opad i systemet, ifølge FMT ikke måtte kende værfternes tilbud.

Men en mail er nu dukket op, som blev sendt fra FMT til inspektørerne dagen efter tilbuddene var i hus, og den indeholdt samtlige tilbud.

Venstre og Konservative mener, at Fåborg Værft har fået en skandaløs behandling. Men de borgerlige mener også, at FMT efter flere sager om indkøb, hvor udbudsreglerne ikke er fulgt, skal splittes i mindre enheder, der er til at kontrollere.

- FMT er blevet for stor, siger De Konservatives forsvarsordfører, Lene Espersen, til DR Nyheder.

- En stat i staten uden for politisk kontrol, siger Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen.

Tanken er heller ikke fremmed for forsvarsminister Nicolai Wammen:

- Jeg tror, at tiden er kommet til, at vi ser på, om FMT kan lave sit arbejde på en bedre måde, siger ministeren til DR Nyheder.

Det skal nu undersøges, om sagen skal have personalemæssige konsekvenser. Samtidig skal Kammeradvokaten undersøge sagen, og hvis det kommer frem, at udbudsreglerne er overtrådt, kan Faaborg Værft have basis for en erstatningssag til et millionbeløb.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce