Det danske militær er presset på ressourcer. Sådan lyder det fra oberstløjtnant Niels Tønning, der er formand for officerernes fagforening, HOD, efter USA har anmodet Danmark om øget bidrag i kampen mod IS.
Hvis dansk militær skal deltage i kampen mod Islamisk Stat, vil det betyde nogle fravalg, understreger oberstløjtnanten.
- De fleste enheder er allerede indsat. Hvis vi bruger fregatten uden for Syriens kyst, så kan den ikke også ligge uden for Afrikas Horn, siger han. Danmark er del af den amerikanskledede koalition af omkring 60 lande, der bekæmper Islamisk Stat i Irak og Syrien. Danmark deltager dog kun i aktionerne i Irak. Danmark har blandt andet sendt en radar og ti teknikere til Irak. Fra oktober sidste år til oktober i år var danske F-16-fly med til at bekæmpe IS i Irak, men nedslidt materiel og personale betød, at missionen ikke kunne forlænges. Både fly og personalet er vendt hjem til Danmark, men kun for at holde pause. Når flyene er klar til at komme i luften igen, er det planen, at de udsendes. Det skal gerne ske i løbet af 2016. Ifølge Niels Tønning kunne et øget dansk bidrag til kampen mod Islamisk Stat bestå af alt fra minerydning, felthospitaler, bevogtningspersonel til flygtningelejre til reelle kamptropper på jorden. - Det afhænger af, hvad det er for nogle huller i koalitionen, som amerikanerne ønsker dækket. Det er det, udenrigsministeren ved, men som vi andre ikke ved endnu, siger han. Udenrigsminister Kristian Jensen (V) har ikke villet røbe, hvordan USA ønsker hjælp. Han udtalte tirsdag, at han er ved at undersøge, hvordan Danmark kan bidrage, og at han kigger på "hele af rækken af militære værktøjer." Sverige, Norge og Finland har modtaget lignende anmodninger fra USA. FAKTA: Det bidrager Danmark med i krigen mod IS USA anmoder Danmark om at øge bidraget i kampen mod IS. Her kan du se, hvad Danmark bidrager med i dag. Danmark er del af den amerikansk-ledede koalition af omkring 60 lande, der bekæmper Islamisk Stat (IS) i Irak og Syrien. Det danske bidrag har hidtil udelukkende været på den irakiske side af grænsen, men regeringen har erklæret sig åben over for også at bidrage til kampen i Syrien. Her er det danske bidrag i dag: * 120 danske soldater er udstationeret på den irakiske Al Asad Air Base 180 kilometer vest for Bagdad. * Her udgør de en træningsenhed, hvor danskerne sammen med amerikansk forsvarspersonel uddanner irakiske soldater til kampen mod IS. * Danmark har desuden sendt en radar og ti teknikere til Al Asad Air Base, hvorfra den sender oplysninger om luftrummet til en operationscentral på Al Dhafra Air Base i De Forenede Arabiske Emirater. * Cirka 20 danske soldater er udstationeret i luftoperationscentret på Al Dhafra Air Base. * Indtil oktober bidrog Danmark desuden med syv F-16 kampfly i Kuwait, hvor de med udgangspunkt i Al Jaber Air Base gennem et år fløj 547 missioner og smed 503 bomber over Irak. * Regeringen har meldt ud, at den ønsker kampflyene udsendt igen, men der er foreløbigt ingen dato på, hvornår det i givet fald vil ske. Kilder: Forsvaret, Ritzau /ritzau/