Ny sag hvor ministre på stribe har haft ansvaret: Tidl. toppolitiker taler om syg forvaltningskultur

Politik

16/08/2017 12:28

Nick Allentoft

Ifølge Hans Engell er der afdækket forhold, som man normalt kun hører om fra lande som Grækenland og Italien. Få lynoverblik her.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Rigsrevisionens beretning om fiskekvoter er en af de værste, politisk kommentator Hans Engell nogensinde har set.   Som tidligere statsrevisor i otte år har han set en del beretninger.

Læs om IC4 skandalen

Få overblik over IC4-skandalen på vores temaside

- Sådan vil minister undgå nye skandaler: Fremtidens tog er et produkt - ikke et projekt 

- Efter årelang millardskandale: Nu får IC4-togene dødsstødet 

Og meget mere 

- Der er tale om dybt alvorlige forhold. Det handler ikke alene om ministre, der har sovet i timen og måske ikke levet op til deres ministeransvar. Vi taler om en afdækning af administrative forhold, som vi normalt kun hører om fra Grækenland og Italien. Ikke fra den danske forvaltningskultur, siger Hans Engell.

Rigsrevisionen retter skarp kritik af Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af fiskekvoter fra 2003 til 2017.    LÆS OGSÅ: Årelang kritik af Socialområdet afvises   - Det er altid ministeren, der normalt har ansvaret og er hovedskurken i sådan en sag. Men her afdækkes der nogle forhold om embedsværket, der er meget belastende. Sammenspillet med fiskeriområdet har været uacceptabelt. Pilen peger på et embedsværk, der slet ikke har levet op til sin opgave. Det er skandaløst, siger Hans Engell.

Historierne om Skat

Læs meget mere om skandalerne og planerne med Skat på tema-siden her. 

Rigsrevisionen beskriver en række forhold, der "ikke bare dokumenterer ministeriets utilfredsstillende forvaltning, men også kan indikere ulovligheder."   Blandt de mulige ulovligheder er dokumentfalsk.   FAKTA: Ministre med ansvar for fiskeri siden 2001 Et ukendt antal kvotekonger politianmeldes af Miljø- og Fødevareministeriet, efter alvorlig beretning fra Rigsrevision. Når statsrevisorerne holder møde onsdag eftermiddag, vil det største fokus uden tvivl være på sagen om de såkaldte kvotekonger. 

Tirsdag kom det frem, at et ukendt antal kvotekonger politianmeldes af Miljø- og Fødevareministeriet.  Det er uvist, hvem eller hvor mange fiskere eller fiskeriselskaber, som er blevet politianmeldt af Miljø- og Fødevareministeriet.

Sagen har allerede kostet den nuværende miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen (V), ansvaret for fiskeriområdet. Desuden er to ledende embedsmænd med ansvar for kvotefiskeri blevet fjernet fra deres stillinger.   Rigsrevisionen retter skarp kritik af Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af fiskekvoter fra 2003 til 2017.   I den periode har ni ministre siddet med ansvaret for fiskeri. Seks fra Venstre og tre fra Socialdemokratiet:  
  • 2001-2004: Mariann Fischer Boel (V).
  • 2004-2007: Hans Christian Schmidt (V).
  • 2007-2010: Eva Kjer Hansen (V).
  • 2010-2011: Henrik Høegh (V).
  • 2011-2013: Mette Gjerskov (S).
  • 2013: Karen Hækkerup (S).
  • 2013-2015: Dan Jørgensen (S).
  • 2015-2016: Eva Kjer Hansen (V).
  • 2016-2017: Esben Lunde Larsen (V).
  Efter at Esben Lunde Larsen har mistet fiskeriområdet, er det overtaget af Karen Ellemann (V), der er ligestillingsminister og minister for nordisk samarbejde.

Hverken Venstre eller Socialdemokratiet vil udtale sig om sagen, før statsrevisorerne har udtalt sig. 

Dansk Folkeparti, som har været meget kritisk over for Esben Lunde Larsen, vil heller ikke udtale sig, før partiet har gennemgået beretningen. Det er meldingen fra fiskeriordfører Ib Poulsen.     OVERBLIK: Sådan blev grundlaget for kvotekongerne skabt Reglerne for fiskekvoter har resulteret i, at kvoterne er koncentreret på meget få hænder hos kvotekonger. En beretning fra Rigsrevisorerne retter en hård kritik mod Miljø- og Fødevareministeriet for dets håndtering af fiskekvoterne og de såkaldte kvotekonger.   Her kan du få et kort overblik over, hvorfor og hvordan reglerne for fiskekvoter blev ændret.   * I 1990'erne var der for mange fiskere om de fiskekvoter, der var til rådighed. Derfor ville politikerne ændre kvotereglerne.   * I 2002 vedtog Folketinget en ny måde at regulere fiskekvoter på. Det skulle sikre dynamik og udvikling i fiskeriet.   * Kvotesystemet blev privatiseret fra 2003-2007, og fiskerbådene blev tildelt et bestemt antal kvoter.   * Ifølge reglerne har fiskere mulighed for at skyde deres kvoter ind i en pulje, så andre kan købe dem og dermed få lov til at fiske mere.   * Men kvotereglerne har - stik imod Folketingets hensigter - ført til, at fiskekvoterne koncentreres på få hænder.    * Desuden har en række små og mellemstore havne måtte dreje nøglen om, fordi fiskeriet er koncentreret om få, store industrihavne.   * Den nye beretning fra Rigsrevisionen beskriver "en række forhold, der ikke bare dokumenterer ministeriets (Fødevare- og Miljøministeriets, red.) utilfredsstillende forvaltning, men også kan indikere ulovligheder".   * Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af kvoteejerskab har været meget kritisabel og har ikke understøttet Folketingets intention om, at kvoterne ikke måtte koncentreres på for få hænder, lyder det endvidere.   Kilder: Rigsrevisionen, Berlingske, Greenpeace, DR, FødevareWatch, Kristeligt Dagblad.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.