Miljøminister: Naturplan skal skabe rød tråd i Danmark
KØBENHAVN: Der skal gøres en større indsats for, at den danske natur får flere naturkorridorer, og at der bliver en bedre sammenhæng mellem de adspredte goder ude i det grønne. Sådan lyder det fra miljøminister Kristen Brosbøl (S) i en kronik i Politiken, hvor hun løfter sløret for Naturplan Danmark, der allerede blev bebudet i regeringsgrundlaget for tre år siden. Politiken skriver, at en væsentlig del af planen går på, at landets kommuner skal have pligt til at finde områder i naturen, hvor der skal sættes ind for at skabe sammenhæng til gavn for dyre- og plantearter. Dette skal blandt andet gøres ved at tegne et kort over de mest værdifulde naturområder i Danmark. Regeringen har afsat 195 millioner kroner til naturplanen.
Danske banker klarer sig gennem europæisk helbredstest
KØBENHAVN: De største danske banker klarede sig solidt igennem den helbredsundersøgelse, som en række af de største europæiske banker er gået igennem. I Danmark har Danske Bank, Nykredit, Jyske Bank og Sydbank klaret helbredstesten, mens Nordea, som blev testet af de svenske myndigheder, også bestod, oplyser bankerne i meddelelser til fondsbørsen. Retningslinjerne for helbredstesten af bankerne udstikkes af Den Europæiske Centralbank, ECB, og Det Europæiske Banktilsyn, EBA, og udføres blandt andet i samarbejde med de nationale finanstilsyn.
Sass efter stresstest: De danske banker er robuste
KØBENHAVN: Mens 25 banker i eurozonen er dumpet i en helbredstest fra Den Europæiske Centralbank, har de store danske banker alle klaret sig godt igennem et tilsvarende tjek, som Finanstilsynet har stået bag. Det vækker begejstring hos erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S). - Jeg glæder mig over, at Finanstilsynets meget grundige gennemgang af de største danske banker viser, at de er velkapitaliserede og robuste, siger han i en skriftlig kommentar. I alt 130 storbanker fra eurozonen er blevet testet. Formålet med testen er at få ryddet op i sektoren, inden den europæiske bankunion træder i kraft i starten af november.
Miljøminister: Dansk klimarapport er skræmmende læsning
KØBENHAVN: En ny klimarapport, der varsler langt højere vandstande langs de danske kyster og deraf følgende oversvømmelser, er skræmmende læsning, erkender miljøminister Kirsten Brosbøl (S). - Denne rapport kan godt virke skræmmende, fordi den tegner et dystert billede af nogle af de scenarier, vi vil komme til at opleve, siger Kirsten Brosbøl om rapporten fra Miljøministeriet, som giver et overblik over, hvad klimaforandringerne vil betyde i Danmark. Bundlinjen i rapporten er, at Danmark frem mod år 2100 forventes at opleve havstigninger på omkring 70 til 80 centimeter, hvis udledningen af drivhusgasser fortsætter på det nuværende niveau.
Hotel d'Angleterre-restaurant er årets bedste
KØBENHAVN: Mindre end otte måneder efter at den københavnske restaurant Marchal fik sin første Michelin-stjerne, er restauranten blevet kåret som Danmarks bedste. Det skete søndag aften, da hele Danmarks gastronomiske elite mødtes til gallafest på Hotel Frederiksminde i Præstø. Ifølge redaktør for Den Danske Spiseguide, som står bag prisuddelingen, Bent Christensen, så er det helhedsindtrykket af Marchal, som udløser den fornemme pris. - Det er den entusiasme, der er til stede, og kombinationen af både køkken, vinliste, atmosfære og servicering. Der er intet, der falder igennem. København har fået en hotelrestaurant i international topklasse, siger han. Marchal var nomineret til prisen sammen med AOC, Studio, Frederikshøj, Frederiksminde Hotel og Noma. Restaurant Marchal ligger på Hotel d'Angleterre ved Kongens Nytorv i København, og åbnede i 2013 med stjernekokken Ronny Emborg som køkkenchef. Michelin-stjernen fra marts var hans anden.
Corydon lover KL: Regeringen har penge til flygtninge
KØBENHAVN: Danmark skal ikke ofre velfærden, fordi ekstraordinært mange asylansøgere lægger massivt beslag på landets offentlige udgifter. Det fastslår finansminister Bjarne Corydon (S), nu da kommunerne med KL-formand Martin Damm (V) i spidsen kræver fuldt fokus på flygtninge i forhandlingerne om næste års finanslov. Forventningen om 20.000 asylansøgere næste år ventes at betyde merudgifter på 4,5 milliarder kroner. Regeringen har allerede fundet 2,5 milliarder kroner fra ulandsbistanden til at finansiere asylregningen.
Partier er enige: Satspuljepengene skal få udsatte i job
KØBENHAVN: Alle Folketingets partier på nær Enhedslisten har indgået en aftale om satspuljen 2015 på beskæftigelsesområdet. Aftalen, som blandt andet skal hjælpe udsatte personer ind på arbejdsmarkedet, er forhandlet på plads indenfor en samlet ramme på 185 millioner kroner over de næste fire år. I den nye aftale er der blandt andet afsat 60 millioner kroner til enlige forsørgere på uddannelseshjælp eller SU. Samtidig er der afsat 20 millioner kroner af til udsatte unge på Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelser (STU).
Embedsmænd står til kritik i skattesag
KØBENHAVN: Embedsmænd står til at modtage forholdsvis hård kritik, når Skattesagskommissionen offentliggør sin endelige beretning om statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes mand, Stephen Kinnocks, stærkt omtalte skattesag. Men der er ikke lagt op til, at nogen skal drages til ansvar for magtfordrejning ved at forsøge at påvirke afgørelsen i skattesagen, skriver Berlingske. Skattesagskommissionen har haft til opgave at undersøge, om Skatteministeriets daværende top med Troels Lund Poulsen (V) i spidsen forsøgte at påvirke Skat Københavns behandling og afgørelse af Thorning og Kinnocks skattesag. Ifølge Berlingske ventes kommissionens endelige rapport offentliggjort sidst i oktober eller først i november.
Flere vil begrave deres nærmeste i baghaven
KØBENHAVN: Danskerne vil i stigende grad have lov til at begrave mor, far eller andre afdøde familiemedlemmer i deres egen have. Sidste år fik 52 privatpersoner således tilladelse til at nedsætte en urne på privat grund. Det er det højeste antal, siden folkekirkens stifter i august 2008 overtog administrationen af sagerne fra Kirkeministeriet, skriver Kristeligt Dagblad. Flest tilladelser er givet i Aarhus Stift, hvor 17 privatpersoner sidste år fik grønt lys til at nedsætte en urne på deres private ejendom. For at få lov til at begrave en af sine nærmeste i haven skal grunden som udgangspunkt være på mindst 5000 kvadratmeter, og urnen skal bestå af opløselige materialer. Derudover skal nedsættelsen tinglyses, hvilket forpligter ejeren til i de næste 10 år at lade urnen stå uberørt. Samtidig må der ikke opstilles en mindesten.
Thorning: Norden går forrest om klima og miljø
KØBENHAVN: Norden skal lave grønne løsninger, som skaber job. Det siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i en skriftlig kommentar til Ritzau, før Nordisk Råd mandag mødes i Stockholm. Hun præsenterer tirsdag Danmarks program "Vækst, velfærd og værdier", der gælder, når Danmark 1. januar 2015 bliver formand for Nordisk Ministerråd. - Verden kigger mod Norden, når der skal findes grønne løsninger. Vi er en foregangsregion, når det handler om klima og miljø. Den position skal vi udnytte i fællesskab, siger Helle Thorning-Schmidt. Statsministeren hæfter sig ved, at de fem nordiske lande deler stærke værdier og samarbejder harmonisk.
18-årig kvinde voldtaget under højskolefest
VRÅ: En ung kvinde blev natten til lørdag voldtaget på Vrå Højskole i Nordjylland, hvor hun er elev. Voldtægten skete i forbindelse med en fest på højskolen, oplyser Nordjyllands Politi. Den 18-årige kvinde blev ifølge politiet voldtaget af en 22-årig mand, der lige som kvinden er elev på højskolen. Manden, der søndag har været fremstillet i grundlovsforhør, er blevet varetægtsfængslet frem til den 10. november.
16-årig pige blev voldtaget ved Koldinghus
KOLDING: Sydøstjyllands Politi leder efter en mand på omkring 20 år efter en voldtægt natten til søndag på det grønne område ved Koldinghus midt i Kolding. Det var en 16-årig pige fra Kolding, der kort før klokken tre blev voldtaget, oplyser vagtchef Jørn Lindhardt, Sydøstjyllands Politi. Pigen har forklaret, at hun mødte en mand uden for et diskotek i Jernbanegade, og at de slog følge gennem byen. På det grønne område ved Koldinghus forgreb manden sig på hende, og der var ifølge vagtchefen tale om fuldbyrdet voldtægt. Pigen beskriver voldtægtsmanden som en dansk mand på omkring 20 år.