Nyheder fra Danmark i kort form

Infrastruktur

29/10/2014 09:27

Nick Allentoft

Årets danske vinbønder, greve Claus Ahlefeldt-Laurvig-Bille er død 82 år, tragisk arbejdsulykke dræber 75 årig, politimand ryger i fængsel, fattige lander presses på klimapungen, Danmark er europas mest iværksættervenlige land, beredskab træner ny Tjernobyl, humanitær bistand holdes fri af asylboom samt 13.000 flere fattige børn i Danmark iflg UNICEF. Sådan lyder dagens nyhedsoverblik fra Ritzau.

Der er kommet 13.000 flere fattige børn i Danmark

KØBENHAVN: Flere børn i Danmark lever i relativ fattigdom. Det viser en ny rapport fra FN's børneorganisation Unicef. 10,2 procent af alle børn i alderen 0-17 år lever i relativ fattigdom, og det er 13.000 flere, end da Unicef første gang satte tal på i 2008. Unicef Danmarks generalsekretær, Steen M. Andersen, siger, at det er en kedelig udvikling. - Det er mere end hvert 10. barn i Danmark, der lever i relativ fattigdom. Vi kan godt lide at fremstille os selv som et meget veludviklet land. Det er vi jo også, men sammenlignet med vores nordiske brødre og søstre, så har vi ikke meget at prale af, siger Steen M. Andersen til Ritzau. Listen omfatter 41 industrialiserede og rige lande. Danmark ligger nummer 24, mens Norge ligger på en femteplads, Finland som nummer otte og Sverige som nummer 13. I modsætning til i Danmark, er antallet af børn under fattigdomsgrænsen faldet i de tre lande.

 

Minister vil friholde humanitær bistand

KØBENHAVN: Regeringen vil spare 2,5 milliarder kroner på udviklingsbistanden for at finansiere det øgede antal asylansøgere, men besparelserne kommer så vidt muligt ikke til at ramme den humanitære bistand og hjælpen til de mennesker, der flygter fra hus og hjem eller er fanget i konflikt. Det skrev udviklingsminister Mogens Jensen (S) tirsdag i en e-mail til Ritzau. Han ønskede ikke at stille op til interview, da man forhandler om besparelserne i forbindelse med forhandlingerne om næste års finanslov. Den danske udviklingsbistand udgør i regeringens finanslovforslag 0,83 procent af bruttonationalindkomsten, det vil sige cirka 16,9 milliarder kroner. 

 

Danmark er Europas bedste sted at drive forretning

KØBENHAVN: Danmark er det land i Europa, hvor vilkårene for at drive forretning er bedst, viser en ny rapport med titlen "Doing Business" fra Verdensbanken. Samlet set ligger Danmark på en fjerdeplads i verden efter Singapore, New Zealand og Hongkong, hvilket er én plads bedre end sidste år. - Danmark har gjort det lettere at starte en virksomhed op ved at reducere minimumkravet til opstartskapital, står der blandt andet i rapporten. Regeringen har med en lov om iværksætterselskaber mindsket kapitalkravet til anpartsselskaber fra 80.000 kroner til 50.000 kroner. Loven trådte i kraft 1. januar. Norge, Finland og Storbritannien er de øvrige europæiske lande i top-10, hvor USA, Sydkorea og Australien også befinder sig. Danmark har de seneste tre år ligget nummer fem på listen, men er i år altså gået en plads frem.

 

Danmark øver sig på ny Tjernobyl-katastrofe

KØBENHAVN: Ulykker på atomkraftværker som den i Tjernobyl i 1986 udgør en af de 10 største trusler mod Danmark. Derfor vil Beredskabsstyrelsen onsdag og torsdag i denne uge træne et scenarium, hvor man øver, at et udslip fra et nabolands atomkraftværk rammer landet. Det er første gang, at en øvelse af den type og i den skala bliver holdt herhjemme. Øvelsen har centrum i Jægerspris i Nordsjælland, men over hele landet vil man kunne se målespecialister øve sig i at registrere stråling. Man vil desuden kunne se såkaldte civile beredskabsdroner i luftrummet over Jægerspris. Ud over Beredskabsstyrelsen deltager også forsvaret, politiet samt de svenske og norske søstermyndigheder, Strålsäkerhetsmyndigheten og Statens Strålevern, i øvelsen.

 

Voksende Sydbank opnår bedste resultat i seks år

AABENRAA: Sydbank har i årets tredje kvartal leveret det bedste resultat i et enkelt kvartal siden 2007, da overskuddet på bundlinjen blev mere end tredoblet. Fremgangen skyldes blandt andet stigende indtjening, faldende omkostninger og sundere udlån blandt bankens kunder. Samtidig kan ledelsen i Sydbank glæde sig over, at omkring 7000 nye kunder kom til i perioden, hvilket betyder, at banken ved udgangen af tredje kvartal havde 467.000 kunder i alt. På ledelsesgangen i Aabenraa er der glæde over kundetilgangen og den overordnede tilfredshed blandt kunderne. I kolde tal lander Sydbanks i tredje kvartal på 314 millioner kroner, hvilket er en markant fremgang fra samme periode året før 2013, hvor overskuddet lød på 85 millioner kroner. 

 

Politimand tog narko og truede vidne på ølbar

KØBENHAVN: En glad aften i byen i april 2012 med et par baner kokain på en iPhone har nu kostet en politimand 60 dages fængsel og dermed også hans job. Det bestemte Østre Landsret tirsdag, da betjenten blev idømt 60 dages fængsel for at true et vidne, misbruge sin stilling og være i besiddelse af kokain. Dermed fordoblede landsretten den dom på 30 dages fængsel, som Københavns Byret i maj sidste år nåede frem til. Episoden fandt sted ved Heidis Bier Bar i Vestergade i København natten til 6. april 2012. Sammen med en anden klargjorde politimanden to baner kokain, så de kunne sniffes. Og så udviklede sagen sig. Med en fængselsdom på sin straffeattest, står manden også til at blive smidt ud af politiet. 

 

Avis: Regeringen vil skære i klimapenge til fattige lande

KØBENHAVN: Regeringens mål om at skære 2,5 milliarder kroner af udviklingsbistanden, vil blandt andet ramme den danske klimabistand hårdt. Det erfarer Information fra flere kilder, som oplyser, at den danske klimafinansiering på i alt 500 millioner kroner årligt vil blive beskåret med 125 millioner kroner i 2015. Men føres den beslutning ud i livet, vil det være en katastrofe, lyder det fra kritikere. - Hvis det er rigtigt, så er det en skandale, siger Christian Juhl, udviklingsordfører for Enhedslisten, til Information. At det øjensynligt kommer på tale at skære i klimabistanden til de fattige lande, sker som en del af en større spareøvelse, hvor regeringen vil hente 2,5 milliarder kroner på udviklingsbistanden for at finansiere det øgede antal asylansøgere, som forventes at komme til Danmark i år.

 

75-årig død efter fald på seks meter

RINGE: En arbejdsulykke på i Ringe på Fyn kostede sent tirsdag eftermiddag en 75-årig mand livet. Ulykken skete hos en vognmand, der blandt andet kører med turistbusser, på Bygmestervej. - Han er oppe på taget af en hal for at skære en gren af et træ, da han falder igennem et ovenlysvindue, siger vagtchef Jesper Fält fra Fyns Politi til Ritzau. Manden styrter seks meter ned og rammer et betongulv. Det er uvist nøjagtigt hvornår ulykken skete. - En chauffør, der skal ind at hente en bus, finder ham liggende livløs på gulvet og slår alarm kort efter klokken 17, siger Jesper Fält. Da lægeambulancen når frem, kan lægen blot konstatere, at manden er død. Som altid ved arbejdsulykker, der koster nogen livet, blev Arbejdstilsynet tilkaldt for blandt andet at undersøge, om sikkerhedsreglerne er overholdt.

 

Landmandssønner får titel som årets vinbonde

HERNING: Elegante druer med dansk karakter og international kvalitet. Det er konceptet, som stifterne af Ørnbjerg Vin på Sjællands Odde har holdt sig til, fra de plantede deres første vindruer i 2007. Tirsdag blev Anders Ørnbjerg og Niels Esbjerg kåret som Årets Vinbonde 2014. Det er brancheorganisationen Danske Vingaarde, der i forbindelse med International Food Contest i Herning har holdt Dansk Vinshow for at finde og kåre dette års vinbonde, som i år blev to personer og deres firma. I alt blev 41 danske vine bedømt af professionelle vindommere. Ørnbjerg Vin producerer ikke rødvin, men hvidvin, rosévin, mousserende vine og dessertvin. Ifølge Niels Ørnbjerg har Danmark det helt rigtige klima til det. 

 

Greven bag Egeskov-succes er død

EGESKOV: Med veteranbil- og motorcykelmuseum, en hæklabyrint og smuk fauna gjorde greve Claus Ahlefeldt-Laurvig-Bille Egeskov Gods på Fyn til et populært udflugtsmål for familier. Manden bag turistsuccesen er nu død 82 år gammel, skriver Berlingske. Greven overtog godset efter sine forældre i 1961 og for at få det til at hænge sammen økonomisk, gik Claus Ahlefeldt-Laurvig-Bille utraditionelle veje. Den traditionelle drift blev udvidet med et museum, hvor både veteranbiler, motorcykler og fly kan betragtes af besøgende, ligesom grevens ven Piet Hein tegnede en labyrint af hæk, som både børn og voksne kan fare vildt i. Danskerne tog godt imod forandringerne, og Egeskov Gods blev et af de foretrukne udflugtssteder.

 

Mest Læste

Annonce