Regeringen er enig med SF og EL om bistand
KØBENHAVN: Regeringen er enig med SF og EL om besparelser på udviklingsbistanden. Én milliard af besparelsen fjernes, og en halv milliard udskydes, erfarer Ritzau. Dermed er det lykkedes de to støttepartier at få fjernet en del af regeringens planlagte besparelse på udviklingsbistanden. Regeringen har ønsket at tage 2,5 milliarder kroner fra udviklingsbistanden for at bruge dem til at betale for det stigende antal asylansøgere, som kommer til Danmark. Ud over at fjerne én milliard kroner af besparelsen har SF og Enhedslisten fået håndslag på, at halv milliard af besparelsen bliver udskudt og kun skal udmøntes, hvis det bliver nødvendigt.
Delaftale: Patienter skal væk fra hospitalsgangen
KØBENHAVN: To konkrete områder højt på den sundhedspolitiske dagsorden har udsigt til at få et markant ekstra løft i de kommende år. Det er kernen i en stor delaftale på finansloven, som regeringen sammen med Enhedslisten og SF er nået til enighed om rammerne for, erfarer Politiken. I øjeblikket er der stort pres på mange sygehuse, eksempelvis i Hovedstaden, hvor især ældre patienter i dagevis stuves sammen på gangene, mens de venter på at komme hjem. Denne overbelægning vil partierne nedbringe markant. Også fødeafdelingerne, hvor jordemødre har klaget over stress, personalemangel og haltende omsorg, står til at få flere penge. I alt vil parterne afsætte 1,5 milliarder kroner i sundhedspakken over de kommende fire år - startende med 100 millioner næste år. Af dem går 50 millioner til at få patienter væk fra sygehusgangene og 40 millioner til indsatsen på fødeafdelingerne. Beløbene stiger kraftigt i årene 2015-2018. Især patienter placeret på gangene ser partierne frem til at gøre op med.
EU afviser krisestøtte til danske svineproducenter
BRUXELLES: De danske svineproducenter må formentlig vinke farvel til at få EU-støtte til privat oplagring af svinekød. Ifølge Ritzaus oplysninger afviser EU-Kommissionen en opfordring fra fødevareminister Dan Jørgensen (S) om ekstraordinær støtte. Ministeren skrev i sidste uge til EU's landbrugskommissær for at få krisestøtte til de danske svinebønder og slagterier, som er pressede af, at Rusland siden februar har boykottet svinekød fra EU. Først på grund af svinepest i Europa, siden som reaktion på EU's sanktioner som følge af situationen i Ukraine. Landbrug & Fødevarer anslår, at den russiske boykot vil påføre branchen et tab på fire milliarder kroner i år.
Længere levetid får pensionsalder til at stige
KØBENHAVN: Der bliver længere til pensionen for danskere under 52 år. Som følge af længere levetid må yngre danskere vinke farvel til muligheden for at gå på pension som 67-årige. I stedet stiger pensionsalderen fra 2030 til 68 år. Det er en følge af den såkaldte velfærdsaftale fra 2006 mellem den daværende VK-regering, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og De Radikale. Partierne aftalte, at pensionsalderen skal stige i takt med udviklingen i levealderen, så alle danskerne har udsigt til 14,5 år på folkepension. Som allerede ventet ved aftalens indgåelse stiger levealderen støt, og derfor vil pensionsalderen også blive sat op, når regeringen i efteråret 2015 fremsætter et planlagt lovforslag på området, oplyser socialminister Manu Sareen (R).
Venstre vil kuglegrave flere krige
KØBENHAVN: Med et kontroversielt skridt varsler Venstre en omfattende udvidelse af hele grundlaget for den omstridte undersøgelseskommission, som den daværende S-R-SF-regeringen nedsatte i 2012 for at kulegrave dansk krigsdeltagelse i Irak fra 2003 og Afghanistan fra 2001. Hvis blå blok vinder det kommende folketingsvalg, vil Venstre have en fuldstændig undersøgelse af Danmarks krigsdeltagelse fra 1998 og frem, skriver Jyllands-Posten. Undersøgelsen skal som minimum udvides til at omfatte Danmarks deltagelse i krigen i Kosovo i slutningen af 1990'erne samt den daværende SR-regerings beslutning i 1998 om at stille et Hercules-transportfly til rådighed i en Irak-aktion, fastslår forsvarsordfører Troels Lund Poulsen (V). Han mener, at den nuværende undersøgelse er "enøjet og snæver" og kun har til formål at sværte tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og øvrige borgerlige ministre til for at bringe Danmark ind i Irak-krigen.
Forbrugerråd: Ny klageaftale hjælper ikke forbrugeren
KØBENHAVN: Forbrugerrådet Tænk mener ikke, at regeringens nye aftale om en modernisering af det offentlige forbrugerklagesystem vil hjælpe forbrugeren. Mandag offentliggjorde erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S), at Socialdemokraterne har indgået en aftale med Venstre og De Konservative om en modernisering af systemet. Aftalen betyder blandt andet, at forbrugeren får mulighed for at klage over 45 nye brancher. Samtidig risikerer gebyret for en klagesag at stige fra nu 160 til 500 kroner. Den sidste del skuffer direktøren hos Forbrugerrådet Tænk, Lars Pram. - Den højere brugerbetaling på klagesager betyder, at færre vil benytte sig af muligheden for at klage, siger han.
Den Gamle By i Aarhus får 135 millioner til tidsrejse
AARHUS: Rejsen gennem historien i Den Gamle By får snart en moderne slutning. A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond har bevilget 135 millioner kroner til Den Gamle By i Aarhus, hvor man i dag kan opleve bygninger fra 1500-tallet op til 1974. De 135 millioner kroner skal sørge for, at tidsrejsen ikke stopper der. Med de mange millioner vil Den Gamle By nu udbygge, så man fra årsskiftet mellem 2019 og 2020 vil opleve en bydel fra 2014. - Den moderne bydel vil fremstå som en helhed - og så bliver det helt vildt spændende at skulle lave et 2014-afsnit, som i mange år frem i tiden vil skabe en slags tidsbro til de unge og kommende generationer, siger Den Gamle Bys direktør, Thomas Bloch Ravn.
Østeuropæere rykker i stigende grad på landet
KØBENHAVN: Flyttebilerne fra Østeuropa har for alvor kurs mod landet. Frederikshavn, Norddjurs, Vejen og Hjørring er nogle af de landkommuner, der fra 2008 til i dag har haft over en tredobling af østeuropæere, skriver Ugebrevet A4. 861 østeuropæere bor i dag i Frederikshavn, mens tallet i 2008 kun lød på 151 personer, og også nabokommunerne Brønderslev og Hjørring strømmer østeuropæerne til. Det viser tal fra Danmarks Statistik, som Ugebrevet A4 har analyseret. Borgmester i Hjørring Arne Boelt (S) mener, at østarbejderne kan være en gevinst for kommunen. - Så længe de får en overenskomstmæssig løn og er her på ordentlige vilkår, har jeg intet imod østarbejdere. Tværtimod kan det være, at vi skal være rigtigt taknemmelige.
Landsret blåstempler højere pris på dameklip
KØBENHAVN: Det er i orden, at frisører tager forskellig pris for herre- og dameklipning. Det fastslog Østre Landsret i en dom mandag, der dermed omstøder en afgørelse fra Ligebehandlingsnævnet. Landsretten vurderer, at en herre- og en dameklipning teknisk set er forskellige ydelser, og derfor er der ingen ligestillingsmæssige problemer i, at priserne på de to ydelser er forskellige. Prisforskellen findes hos stort set alle frisører, hvor damer i reglen må af med flere penge end herrer, når lokkerne skal tæmmes. Det var i sin tid en korthåret kvinde, som indbragte sagen.
Gentofte er landets bedste ungdomskommune
GENTOFTE: Når det handler om at skabe gode rammer for lokale unge, er Gentofte Kommune landets bedste. Mandag kårede Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) således Gentofte til at være Årets Ungdomskommune 2015. Den sjællandske kommune vinder prisen foran 11 andre indstillede kommuner fra hele landet. DUF's begrundelse for valget af Gentofte er, at kommunen både "skaber gode rammer de lokale unge", og at de "yder en imponerende indsats for at inddrage ungdommen i demokratiet". - Jeg er både glad og stolt over, at DUF anerkender Gentofte Kommunes arbejde med ungeområdet, siger borgmester Hans Toft (K).
/ritzau/