Nyheder fra Danmark i kort form

Politik

18/11/2014 09:20

Suleman Haider

Dyk i antallet af elever rammer folkeskoler, Anklager kræver 12 års fængsel til fynsk sexkrænker, Dronningens nytårstale flytter til Fredensborg i år, Eksperter kalder Afghanistan-granskning for tandløs, Kommuner er klar til endnu mere inklusion i skolerne, Europas natur kan slippe for milliarder af plastikposer, Danske fly i Irak bruges oftest til overvågning, PFA-formand vil undersøge familierelation til pr-bureau, Danske Solstra køber Hotel Marriott for ukendt beløb.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Dyk i antallet af elever rammer folkeskoler

KØBENHAVN: Folkeskolerne i mange af landets kommuner må kigge langt efter elever. 74 ud af 98 kommuner har fra 2008 til 2012 fået færre elever, viser en ny analyse fra den liberale tænketank Cepos. Analysen bygger på tal fra Undervisningsministeriet og viser, at i hver femte kommune er nedgangen i antallet af elever på mellem 10 og 25 procent, skriver Politiken. Konsekvensen af udviklingen er klar, siger forskere: Vi får færre og større folkeskoler. - De næste fire år bliver der formentlig yderligere 10 procent færre elever. Folkeskolen står over for store strukturforandringer, siger Henrik Christoffersen, der er forskningschef i Cepos og ekstern lektor i offentlig udgiftspolitik på Københavns Universitet, til Politiken. Faldet i elevtallet ses især i mindre befolkede områder som Tønder, Aabenraa, Odsherred og Lemvig, men også i Brøndby. 

Anklager kræver 12 års fængsel til fynsk sexkrænker

ODENSE: Den fynske sexkrænker CJ bør få 12 års fængsel for blandt andet at have krænket to piger på 10 og 11 år seksuelt i efteråret 2012. Det sagde anklager Lenette Skak mandag ved Retten i Odense. Manden er desuden anklaget for forsøg på at voldtage en voksen kvinde i Odense, opbevare sprængstoffer i sin lejlighed og for at ville voldtage flere piger eller kvinder i en lejet garage i fremtiden. Manden nægter sig skyldig og hævder, at han var utilregnelig i gerningsøjeblikket på grund af psykose. Anklager Lenette Skak har ved mandagens retsmøde argumenteret for, at den 41-årige, der også er blevet kendt som Manden i den røde bil, skal have en langvarig straf eller alternativt forvaring på ubestemt tid. Ifølge Lenette Skak bør en forvaringsdom komme på tale, hvis Retten vurderer, at en straf med tidsfastsættelse ikke ville kunne blive højere end 10 års fængsel. Der falder dom onsdag eftermiddag.

Dronningens nytårstale flytter til Fredensborg i år

KØBENHAVN: Meget vil nok være ganske, som det plejer, når dronning Margrethe nytårsaften klokken 18.00 holder sin traditionsrige nytårstale til danskerne. Men omgivelserne vil være anderledes, når dronningen siger sit "Gud bevare Danmark". På grund af byggearbejde på Amalienborg i det indre København, hvor dronningen plejer at holde sin nytårstale, holder dronning Margrethe i år talen på Fredensborg Slot i Nordsjælland. - Nytårstalen holdes traditionelt fra dronningens modtagelsesværelse i Christian IX's Palæ på Amalienborg. - I år holder dronningen nytårstalen fra Fredensborg Slot, hvor regentparret har residens som følge af renoveringen af taget på Christian IX's Palæ, Amalienborg, lyder det i en meddelelse fra kongehuset.

Eksperter kalder Afghanistan-granskning for tandløs

KØBENHAVN: Undersøgelsen af Danmarks krigsindsats i Afghanistan bliver tandløs, fordi embedsmænd og forsvaret skal undersøge sig selv. Det vurderer flere iagttagere, efter at Udenrigsministeriet fredag offentliggjorde indholdet af undersøgelsen, der ifølge Information reelt ikke inddrager uafhængige eksperter til at granske krigen. - Der kommer ikke til at være bid i den, fordi det, der specifikt omhandler den danske indsats, skal håndteres af myndighederne selv, siger Sten Rynning, professor ved Center for War Studies ved Syddansk Universitet, til avisen. Ole Wæver, professor i international politik ved Københavns Universitet, har tidligere advaret om, at man lavede en "meningsløs undersøgelse", der ville blokere "enhver diskussion af, hvad vi har forsøgt at opnå" med krigen. Ole Wæver siger i dag, at forsvarets beslutning "bekræfter mine værste anelser", og han er enig i kritikken af, at undersøgelsen ikke bliver uvildig.

Kommuner er klar til endnu mere inklusion i skolerne

KØBENHAVN: En række af landets kommuner er parate til at rumme flere børn med særlige behov i kommunens folkeskoler, end regeringen har sat som mål for 2015, skriver Jyllands-Posten. Mange kommuner har allerede nået målet om, at 96 procent af alle elever skal gå i almindelige skoleklasser frem for i specialklasser eller specialskoler, og flere borgmestre fortæller samtidig, at de gerne vil inkludere flere end regeringens mål. I en rundspørge til landets borgmestre, som Jyllands-Posten har foretaget, svarer seks af 10, at de mener, at det er muligt at inkludere flere børn, end de gør i dag. Nogle af kommunerne har ikke nået de 96 procent endnu, mens andre allerede har inkluderet flere, skriver Jyllands-Posten. Fra flere borgmestre lyder det, at de i dag ikke anser opgaven med at inkludere flere elever som en svær opgave.

Europas natur kan slippe for milliarder af plastikposer 

BRUXELLES: En principiel aftale, der mandag er indgået i Bruxelles, vil fremover kunne begrænse europæernes forbrug af plastikposer med mange milliarder hvert år - og dermed også begrænse forureningen af Europas natur og have med plastik, der skader pattedyr og fugle. Det er efter lange forhandlinger lykkedes EU-Parlamentets miljøudvalg og det italienske EU-formandskab at blive enige om et kompromis om plastikposer. Aftalen afventer dog at få flere blå stempler. Teksten skal stadig godkendes af hele EU-Parlamentet og af de enkelte medlemslande, før den kan blive til virkelighed. Europæerne bruger årligt godt 100 milliarder plastikposer, herunder knap 90 milliarder af de tynde engangsposer. Af dem havner otte milliarder hvert år i naturen, viser tal fra EU-Kommissionen. 

Danske fly i Irak bruges oftest til overvågning

KØBENHAVN: Mellem den 6. november og den 17. november har forsvarets F-16-fly, der er udsendt til Irak, fløjet 20 missioner. Her er det hovedsageligt blevet til overvågningsopgaver, men flyene har også affyret tre bomber, oplyser Forsvarets Pressetjeneste. Det er dermed flyenes måludpejningsudstyr og fotoudstyr og ikke bomber, der er mest i brug. Operationerne har til formål, at bidrage til koalitionens efterretningsniveau, oplyser Forsvarets Pressetjeneste. Flyene overvåger også kamphandlinger - ligesom man har leveret luftstøtte til kampstyrker på jorden. De tre bomber er blevet affyret imod fjendtlige styrker og køretøjer. De 20 missioner og tre bomber bringer det danske bidrag til kampen mod den jihadistiske organisation Islamisk Stat op på 61 missioner med 41 bomber anvendt. Danmark stiller med syv F-16-fly og 140 mand i missionen. 

PFA-formand vil undersøge familierelation til pr-bureau 

KØBENHAVN: Svend Askær, der er formand for bestyrelsen i PFA, vil have pensionsselskabets topchef, Henrik Heideby, til at forklare sin relationen til reklamebureauet Umwelt. Ifølge Berlingske har PFA's bestyrelse ikke været orienteret om, at Henrik Heidebys søn er medejer af Umwelt, som PFA har et mangeårigt og tæt kundeforhold til. PFA og Umwelt har arbejdet sammen 2008, og sønnen - Mikkel Heideby - ejer 16 procent af Umwelt. PFA-formanden mener lige som bestyrelsen, at der ikke bør være forretningsmæssige relationer til virksomheder med familiemæssige relationer. Og Svend Askær vil nu bede chefen for PFA om en redegørelse i sagen. Henrik Heideby går på pension til årsskiftet efter mere end 13 år som øverste chef for pensionsselskabet.

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.