Nyheder fra Danmark i kort form

Politik

23/01/2015 09:27

Suleman Haider

​Dyre hårde hvidevarer kan betale sig i længden, Danske Spil advarer forhandlere mod unge spillefugle, Kristne asylansøgere trues og chikaneres på asylcenter, Danmark vil forhandle med Syriens forhadte præsident, Særnummer af Charlie Hebdo rammer danske kiosker fredag, Mand dømt i sag om opgravet lig i Grønland, Økonomiminister: Dansk fastkurspolitik er klippefast, Sidste år søgte knap 15.000 asyl i Danmark, Brødre tiltalt for at forfalske 20-kroner.

Dyre hårde hvidevarer kan betale sig i længden

KØBENHAVN: Det kan betale sig at købe de dyrere og mere energivenlige A++ hårde hvidevarer end de mere energitunge A+ apparater. Den høje pris betaler sig nemlig hjem i løbet af en årrække gennem energibesparelser.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Energistyrelsen, der har undersøgt sammenhængen mellem pris og energiforbrug på 10 forskellige typer af hårde hvidevarer.

Undersøgelsen konkluderer, at merprisen på de energivenlige apparater typisk betaler sig hjem i løbet af gennemsnitligt fire til seks år.

Danske Spil advarer forhandlere mod unge spillefugle

KØBENHAVN: Det statsejede Danske Spil sender i disse dage breve ud til sine over 5000 forhandlere for at indskærpe, at de ikke må sælge spil til mindreårige, skriver Politiken. 

Den løftede pegefinger kommer, efter at avisen i starten af januar berettede, at børn har let adgang til at spille på sportskampe hos den statslige bookmaker.

Det har fået Danske Spil til at sende en skrivelse ud, hvor konsekvenserne af at lade de unge spillefugle lægge deres penge hos forhandlerne står klart.

I indskærpelsen opfordrer Danske Spil sine forhandlere til at sætte skilte og klistermærker med aldersgrænsen op i butikkerne.

Kristne asylansøgere trues og chikaneres på asylcenter

HVALSØ: De risikerer at blive slået, spyttet efter, truet og chikaneret. Kun fordi de har forladt den muslimske tro til fordel for kristendommen.

14 kristne asylansøgere har bedt om at blive flyttet fra et asylcenter, fordi de er bange for at bo der, skriver Jyllands-Posten.

Asylansøgerne, der er konverteret til kristne i løbet af de seneste år, bor på Center Avnstrup i Hvalsø på Sjælland. De fortæller til avisen, at der blandt andet bliver spyttet efter dem, hvis de laver mad af svinekød i køkkenet. 

Danmark vil forhandle med Syriens forhadte præsident

KØBENHAVN: Som en af de første vestlige udenrigsministre melder Martin Lidegaard (R) nu klart ud - Syriens præsident, Bashar al-Assad, skal accepteres som en forhandlingspartner for at få afsluttet landets næsten fire år lange blodbad.

Det skriver Berlingske.

Dermed lægger udenrigsminister Martin Lidegaard op til, at den syriske opposition er nødt til at opgive sin modstand mod at forhandle fred med Assad, som ifølge FN har begået krigsforbrydelser. 

Særnummer af Charlie Hebdo rammer danske kiosker fredag

KØBENHAVN: Danskerne får nu endnu en chance for at få fat i det franske satiremagasin Charlie Hebdo, efter at de 300 eksemplarer i Danmark blev revet væk sidste fredag. En ny sending af magasinet sælges over hele landet fredag.

I sidste uge stod folk i hele Europa i kø fra tidlig morgen for at få et eksemplar af det første nummer af Charlie Hebdo efter terrorangrebet på redaktionens medarbejdere 7. januar.

I sidste uge blev der trykt mere end fem millioner eksemplarer på grund af den kolossale efterspørgsel.

Mand dømt i sag om opgravet lig i Grønland

NUUK: En 22-årig mand er ved Qaqortoq kredsret i Sydgrønland blevet idømt halvandet års anbringelse i anstalt for uagtsomt manddrab på en 19-årig mand i sommer.

Det oplyser anklagerfuldmægtig Henrik Prien-Larsen.

Den 19-årige blev begravet, men et par måneder senere fik politiet et tip fra en person, som påstod, at der var tale om drab. 

Herefter blev liget gravet op igen, og en retsmediciner fra København obducerede offeret. Det viste sig, at han højst sandsynlig var død af kvælning, og den 22-årige blev sigtet for uagtsomt manddrab, som han altså også nu er dømt for.

Økonomiminister: Dansk fastkurspolitik er klippefast

KØBENHAVN: Den danske fastkurspolitik ligger fast. Investorer skal ikke begynde at spekulere i, at Danmark vil gøre det samme som Schweiz og lade valutaen flyde frit.

Det slår økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) fast med syvtommersøm efter at Den Europæiske Centralbank (ECB) vil investere milliarder i statsobligationer i eurolandene og Nationalbanken for anden gang på en uge har sænket renten.

- Fastkurspolitikken ligger fuldstændig og aldeles fast, og det har den gjort siden 1982. Nationalbanken har med held forsvaret kronekursen, først i forhold til D-marken, og siden euroen, da den blev indført, siger Morten Østergaard til Ritzau.

Sidste år søgte knap 15.000 asyl i Danmark

KØBENHAVN: Krigen i Syrien har sendt mange på flugt, og de mange asylansøgere har i de seneste måneder givet store udfordringer for kommunerne og modtagecentrene i Danmark.

Nu har Udlændingestyrelsen opgjort, hvor mange asylansøgere der sidste år kom til Danmark.

Det samlede tal for 2014 ender på 14.815 personer. Det er færre end de op mod 20.000, som regeringen tidligere forventede. Og tallet bliver endnu mindre, hvis man alene ser på de personer, som får deres asylansøgning behandlet.

Brødre tiltalt for at forfalske 20-kroner

ROSKILDE: Lige under 60.000 kroner i falske danske 20'ere var, hvad en 56-årig svensker havde med sig i bilen, da han 4. december forrige år kørte til Danmark med sin familie.

Torsdag sad både den svenske mand og hans 51-årige lillebror i Retten i Roskilde, anklaget for at have fremstillet de falske 20-kroner og forsøgt at få dem i omløb. 

Men de to mænd nægter sig skyldige. Ifølge deres forklaringer vidste lillebroren slet ikke, at mønterne fandtes. Og storebroren anede ikke, at de var falske. 

Sagen ventes afgjort tirsdag i næste uge.

Mest Læste

Annonce