Når det handler om at få unge med en videregående uddannelse i job, er Danmark i den lave ende blandt 33 lande i den internationale økonomiske organisation, OECD.
Det viser rapporten Education at a Glance 2017, som tager udgangspunkt i data fra årene 2014, 2015 og 2016. OECD-landene Chile og Irland er ikke med i rapporten. 83 procent af de danske unge i alderen 25-34 år med en videregående uddannelse er i arbejde, viser rapporten.
Danmark er dermed på en 20.-plads, når der måles på, hvor gode landene er til at få veluddannede unge i arbejde. Det imponerer ikke uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V).
- Danske studerende skal blive så dygtige som muligt, så de bliver klædt på til arbejdsmarkedet og til livet i øvrigt. Det giver stof til eftertanke, at vi i Danmark er dårligere til at få unge i arbejde end mange af de lande, vi normalt sammenligner os med. Det kan der være mange årsager til, men det understreger, hvor vigtigt det er, at vi fokuserer på, om vores uddannelser er indrettet rigtigt, siger Pind i en pressemeddelelse. Island klarer sig bedst i rapporten, når det handler om beskæftigelsesfrekvensen. Her er 92 procent af de 25-34-årige i arbejde. Holland og Luxemburg følger lige efter. Sverige og Norge er ligeledes foran Danmark. Her er tallet 87 procent. Tyrkiet, Grækenland og Italien klarer sig dårligst. - Det er ulykkeligt for den unge ikke at kunne få et job efter uddannelsen. Derfor skal vores uddannelser være blandt verdens bedste, og de studerende skal være attraktive for arbejdsmarkedet, siger Søren Pind.Han gør opmærksom på, at regeringen har sat flere initiativer i gang, som skal "højne uddannelsernes kvalitet og relevans for arbejdsmarkedet".
Blandt initiativerne er der nedsat et udvalg om bedre universitetsuddannelser. Det skal undersøge, hvordan universitetsuddannelserne skal indrettes fremover. OVERBLIK: Danmark halter efter med at få unge i job Danmark lander på en 20.-plads, når der måles på, hvor gode OECD-lande er til at få veluddannede i arbejde. Det viser rapporten Education at a Glance, som den økonomiske organisation OECD har udarbejdet. - OECD: * OEDC er international økonomisk samarbejdsorganisation med 35 medlemslande verden rundt. * Den hedder officielt Organisation for Economic Co-operation and Development - på dansk Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling. * OECD's formål er at fremme politikker, der vil forbedre den økonomiske og sociale velfærd hos mennesker verden over. * Organisationen blev oprettet i 1961 og har hovedkvarter i Paris. * Den mexicanske økonom Angel Gurría, der også er tidligere finans- og udenrigsminister, er generalsekretær. - Education at a Glance: * Rapporten, der er offentliggjort tirsdag, tager udgangspunkt i data fra årene 2014, 2015 og 2016. OECD-landene Chile og Irland er ikke med. * Rapporten måler blandt andet, hvor gode landene er til at få veluddannede unge i arbejde. * I Danmark er 83 procent af de unge i alderen 25-34 år med en videregående uddannelse i arbejde. Det svarer til OECD-gennemsnittet. * Danmark lander dermed på en 20.-plads. * Til sammenligning er tallet i Norge og Sverige 87 procent, mens Island ligger nummer 1 på listen med 92 procent af de unge i arbejde. * I Danmark har 46 procent af de unge mellem 25-34 år en videregående uddannelse. I Norge er det 49 procent, Sverige 47 procent, mens OECD-gennemsnittet ligger på 43. * Generelt er uddannelsesniveauet stigende i de 33 OECD-lande, der er med i rapporten. Kilder: OECD, Education at a Glance 2017, Ritzau. /ritzau/