Økonomer er enige: Ledigheden vil falde i år

Velfærd

06/01/2014 10:58

Selvom ledighedsprocenten har været urokkelig i nu et halvt år, tror flere økonomer på bedre tider i 2014.

Ledigheden har stået i stampe det seneste halve år på 5,7 procent, men alligevel er flere økonomer enige om, at der er gode nyheder i vente for folk i arbejdsløshedskøen i år.

- Meget tyder på, at arbejdsmarkedet reelt er på vej mod bedre tider. I 2014 forventes således en stigning i beskæftigelsen på 10.000-15.000 personer, skriver senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Erik Bjørsted, i en kommentar.

Udviklingen afhænger af, om de danske forbrugere igen for alvor får mod på at bruge penge og dermed skubbe opsvinget i gang, lyder det Erik Bjørsted og flere andre økonomer.

- Forbrugerne herhjemme er dog fortsat forsigtige, men virksomhederne er faktisk begyndt at slå flere stillinger op, hvilket kan tyde på, at virksomhederne så småt er begyndt at tro på et snarligt opsving, siger han:

- Hvis virksomhederne tror så meget på et opsving, at de slår flere stillinger op, gør forbrugerne det forhåbentlig også og begynder at forbruge mere.

Helge Pedersen, global cheføkonom i Nordea, tror på fremgang i beskæftigelsen i år.

- Også statsminister Helle Thorning- Schmidts nytårstale, som bebuder mere gang i det offentlige forbrug, taler for, at der i løbet af 2014 kan komme en vending på arbejdsmarkedet, siger han.

- Især når det tages med i betragtningen, at beskæftigelsen allerede nu stiger i den private sektor, tilføjer han.

Ud over forbrugernes kampform herhjemme afhænger ledighedens udvikling af, om danske virksomheder får mere gang i eksporten, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos.

- Det kommer til at afhænge af, at den internationale økonomi fortsat bedres, ligesom der ikke skal ske en genopblusning af gældskrisen i Euro-land, siger han.

Køen af arbejdsløse steg fra oktober til november med 300 fuldtidsansatte, og dermed landede bruttoledigheden på det, der svarer til i alt 151.900 personer, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Ledighedsprocenten er dog fortsat uændret på 5,7 procent, hvor den ifølge Danmarks Statistik har ligget det seneste halve år.

Ifølge privatøkonom i Danske Bank Las Olsen er det dog værd at huske på, at ledigheden faktisk faldt ganske pænt i første halvdel af 2013.

- Og efter vores vurdering er der fortsat udsigt til, at lidt højere økonomisk vækst vil udløse lidt højere beskæftigelse og dermed lidt færre arbejdsløse her i 2014, skriver han i en kommentar.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce