Danmark får kun råd til mere velfærd, hvis flere danskere forsørger deres familie, end der forsørges af det offentlige. Derfor skal mindst tre millioner danskere være i arbejde.
Det fastslår økonomiminister Morten Østergaard (R) på en vækstkonference, som er arrangeret af den borgerligt-liberale tænketank Cepos.
- Mit mål er et samfund, hvor der altid er flere, der forsørger, end der forsørges. Tænk hvis vi kunne skabe et velfærdssamfund med høj social sikkerhed, overskud og vilje til at kere os om de, der ikke nyder de samme privilegier i livet, og hvor der altid er mindst tre millioner danskere i arbejde, siger Morten Østergaard på konferencen i København.
- Skal vi derhen, så skal forandringerne fortsætte. Tabuerne skal træde i baggrunden. Vi kan ikke igen tillade, at det danske samfund - anført af Christiansborg - lader sig lulle i tornerosesøvn.
Ifølge økonomiministeren passer det ikke, at den ene procent rigeste danskere koster samfundet. De arbejder mere end andre og betaler flere skatter til fællesskabet, viser en undersøgelse fra Økonomiministeriet, påpeger ministeren.
- Det var glædeligt, om flere kunne bevæge sig op gennem indkomstregistret. Det ville føre til flere arbejdstimer og højere værdi. Vores model er ikke kendetegnet ved samme stigning i indkomstforskelle som i USA, siger Morten Østergaard.
Danmark må fortsat lave reformer. Ellers eksploderer det offentlige underskud fra 2020, advarer Morten Østergaard.
- Ellers vil det offentlige underskud for alvor tage til. Så vil ubalancen genopstå mellem folk i job og på offentlig forsørgelse. Vort fokus på 2020-mål må ikke gøre os blinde for, om vi ønsker et samfund, hvor under halvdelen af befolkningen er i job, lyder det fra økonomiministeren på Cepos' vækstkonference.